Od januára jednotná 19-% DPH aj daň z príjmov fyzických a právnických osôb

Bratislava 29. decembra (TASR) – Od budúceho roka budú príjmy fyzických aj právnických osôb zdaňované rovnakou 19-% sadzbou dane. Na tejto úrovni sa zjednotí aj daň z pridanej hodnoty.

Novým zákonom o dani z príjmov sa tiež od 1. januára 2004 zvyšuje nezdaniteľný základ dane na 19,2-násobok životného minima, teda v budúcom roku na 80 832 Sk. Ročný daňový bonus na dieťa, na ktorý budú mať nárok zamestnaní rodičia, bude 4 800 Sk. Zákon ďalej od januára zruší paušálnu daň. Živnostníci však budú mať možnosť odpočítať si zo svojich príjmov 25 % paušálnych výdavkov, zaplatené poistné a nezdaniteľný základ, pričom nemusia viesť účtovníctvo. Daňovníci, ktorí majú príjmy len z vykonávania remeselných živností, si môžu odpočítať až 60 % paušálnych výdavkov.

Od januára sa v dôsledku zjednotenie DPH na 19-% úrovni zvýšia ceny tovarov s doteraz zníženou sadzbou, okrem iného ceny potravín, liekov, stavebných prác, služieb cestovného ruchu, kníh a tlače.

V rámci daňovej reformy sa od budúceho roka ruší daň z darovania a daň z dedičstva. Daň z prevodu a prechodu nehnuteľností bude od Nového roka jednotná vo výške 3 %. Základom dane zostáva dohodnutá cena, najmenej však cena zistená podľa osobitných predpisov platných v čase zápisu práv do katastra nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy