OTP Banka Slovensko dosiahla v 1. polroku zisk 2,78 milióna eur

Zisk OTP Banky Slovensko sa v prvom polroku tohto roka medziročne zvýšil z 1,51 milióna eur na 2,78 milióna eur. Ako dnes informovala banka, pozitívny hospodársky výsledok sa jej podarilo dosiahnuť aj napriek zvýšeným nákladom na krytie rizík v dôsledku nárastu úverového portfólia a zmeny v jeho štruktúre v prospech spotrebných úverov.
Prevádzkový hospodársky výsledok banky medziročne stúpol o 41 %. „Prevádzkový príjem sa zvýšil o 13 % najmä vďaka efektu z predaja akcií VISA Europe a rastu čistého úrokového príjmu o 3 %. Prevádzkové náklady ostali prakticky na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku,“ uviedla banka.
Úverové portfólio finančného domu sa medziročne zvýšilo o 4 % a nárast na bežných účtoch klientov bol na úrovni 17 %. „Termínované vklady medziročne poklesli o 27 % a s cieľom optimalizácie nákladov financovania banky boli nahradené lacnejšími zdrojmi z emitovaných dlhopisov,“ informovala banka.
Ako ďalej vyplýva zo zverejnených hospodárskych výsledkov, zvýšil sa pomer úverov ku vkladom z 84 % na 88 %, čo malo podľa OTP Banky tiež pozitívny vplyv na rast čistého úrokového výnosu.
Pri výške kapitálu na úrovni 124 miliónov eur dosiahla banka v prvom polroku tohto roka primeranosť vlastných zdrojov na úrovni 13,47 % a primeranosť základných vlastných zdrojov na úrovni 11,30 %. Banka tak s rezervou plní legislatívne požiadavky Národnej banky Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy