Ceny PZP môžu budúci rok mierne rásť

, SITA Foto: SITA

Slovenská kancelária poisťovateľov si myslí, že pod priemernú cenu 117 eur by poistné už nemalo klesnúť, skôr naopak.

Ceny povinného zmluvného poistenia (PZP) motorových vozidiel sa pred koncom roka výraznejšie nezmenia, od budúceho roka možno očakávať postupný nárast. Upozorňuje na to portál voFinanciach.sk. Posledných päť rokov sme podľa výkonného riaditeľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho svedkami postupného znižovania poistného v PZP. Priemerné poistné na jedno motorové vozidlo dosiahlo sumu 117 eur. "Predpokladáme, že pod túto úroveň by už poistné nemalo klesnúť a od budúceho roka očakávame jeho postupný nárast,“ avizuje Fekete.

 

Zmeny niektorých poisťovní v cenách očakáva aj spoločnosť Finvia. "Vo všeobecnosti však platí, že sa neočakáva žiadne plošné navýšenie alebo zníženie cien poistného. Ceny poistného budú upravované skôr pre poistníkov, ktorí spadajú do určitých skupín (vek, okres, objem motora). V rámci niektorých poisťovní sa dá očakávať zvýhodnenie vodičov, ktorí majú dlhoročný priebeh poistenia bez nehody, naopak priplatiť za PZP by si mohli vodiči vo veľkých krajských mestách, kde je vyšší počet škodových udalosti a mladí vodiči, ktorí sa považujú za rizikovú skupinu,“ povedal pre portál voFinanciach.sk Ján Farbiak zo sprostredkovateľskej spoločnosti Finvia.

V segmente PZP je na slovenskom trhu historicky silná konkurencia. V ostatných rokoch sa priemerná výška poistného v poistení motorových vozidiel medziročne mení veľmi nepatrne. "Preto ani výrazné výkyvy v cenách na najbližšie obdobie nepredpokladáme, a to aj napriek faktu, že ceny PZP sú v okolitých štátoch neporovnateľne vyššie,“ povedala manažérka pre neživotné poistenie v Slovenskej asociácii poisťovní Eva Jacková.

Analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi predpokladá, že ceny povinného zmluvného poistenia sa pred koncom roka výraznejšie nezmenia. "Pri žiadnom inom produkte totiž klienti nie sú tak citliví na cenu ako pri PZP. Preto poisťovne k zmenám poistného pristupujú len veľmi opatrne a existujúcim klientom bez škody poistné nemenia vôbec,“ skonštatoval Világi. Okrem toho, koniec roka už nie je podľa analytika tak hektický ako kedysi. Výročia zmlúv sú viac rozložené v priebehu roka. Aj preto viaceré poisťovne nemenia sadzobníky v posledných mesiacoch, ale napríklad vo februári.

Najvýraznejšou zmenou v tomto roku bolo zavedenie systému bonus a malus. "Aj keď neočakávame výraznejší zmeny v sadzobníkoch, škodoví klienti si budú musieť priplatiť,“ skonštatoval Világi. Podľa znenia zákona o povinnom zmluvnom poistení platného od 1. apríla sú totiž poisťovne povinné zohľadňovať pri výpočte poistného celkový predchádzajúci škodový priebeh poistenia zodpovednosti poistníka. Do poistenia to prinesie podľa Világiho väčšiu spravodlivosť a mohlo by to prispieť aj k väčšej zodpovednosti vodičov na cestách.

Poisťovne majú vždy povinnosť zverejniť nové sadzby do konca októbra, a to aj napriek tomu, že sú väčšinou klienti, ktorí platia poistky nie na kalendárny rok, ale na rok technický, teda od momentu kúpy či prepisu auta. Výročný dátum povinného zmluvného poistenia 1. januára má v súčasnosti okolo 20 – 30 % automobilov.

Klienti, ktorí majú záujem zmeniť poisťovňu, musia najneskôr šesť týždňov pred vypršaním zmluvy podať výpoveď v pôvodnej poisťovni. Výročný dátum zmluvy je vyznačený na bielej a zelenej karte, ktoré klient dostane od svojej poisťovne, spravidla ako doba platnosti. Písomnú výpoveď zmluvy musí klient zaslať do poisťovne. "V prípade ak klient nestihne vypovedať zmluvu 6 týždňov pred koncom poistného obdobia, poisťovňa má právo výpoveď neakceptovať,“ dodal Farbiak.

Súvisiace články

Aktuálne správy