Čína znova padá

Akcie v Číne zaznamenali ďalší prepad, keď sa investori začali báť, že opatrenia Čínskej vlády na podporu čínskej ekonomiky sú neúčinné. Index Shanghai Composite klesol o 3.6 % na 3001 bodov. Zobchodované objemy boli o 43 % nižšie ako 30 dňový priemer v daný čas. Index smeruje k najväčšiemu dvojdňovému prepadu za posledné tri týždne, keď počas pondelka klesol o 2.7 %.

Odhady hovoria, že index môže klesnúť až na 2700 bodov, keďže akcie sú stále pre investorov drahé. Ekonomika sa zatiaľ nespamätala, keď štátne pumpovanie prostriedkov do ekonomiky ešte neprinieslo efekt a presýtenie spolu s výrazným poklesom výrobných cien ju tlačí nadol. Očakávaný bol medziročný pokles výrobných cien o 5.6 %, čo by bolo samo o sebe dostatočne zlé, no reálny pokles bol ešte výraznejší, až -5.9 %.

V nasledujúcom období môžeme očakávať ďalšiu snahu Čínskej vlády o zlepšenie situácie. Hlavnými cieľmi bude spomalenie alebo zastavenie poklesu pumpovaním štátnych peňazí do ekonomiky, snaha o stabilizáciu juanu a pokračovanie v reformách. Tie postupne z Číny robia otvorenú ekonomiku, a mali by zahŕňať reformu štátom vlastnených spoločností, obmedzenie minimálneho kapitálu na niektoré investičné projekty a výrazné snahy prilákať zahraničný kapitál na verejné projekty.

Ročný graf Shanghai Composite:

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy