Total hlási za 2. kvartál pokles čistého zisku

Francúzsky ropný koncern Total hlási za v 2. kvartál pokles čistého zisku, ale menší, ako mu predpovedali analytici. Vďačí za to vyšším maržiam v Európe a snahe o zníženie nákladov, ktorá firme pomáha lepšie sa prispôsobiť klesajúcim cenám ropy. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Čistý zisk koncernu Total po očistení od jednorazových položiek a zmien v hodnote skladových zásob za tri mesiace do konca júna 2015 klesol medziročne o 2,1 % na 3,09 miliardy USD (2,80 miliardy eur). Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali druhej najväčšej ropnej firme v Európe horší výsledok, a to čistý zisk v priemere 2,67 miliardy USD.
Produkcia ropného koncernu pritom v sledovanom období vzrástla o 12 % na 2,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu denne. Ale priemerná cena ropy sa v 2. kvartáli v medziročnom porovnaní znížila o 44 %.
Prevádzkový zisk rafinérií a chemických závodov, ktoré vlastní Total, sa pritom v 2. štvrťroku takmer strojnásobil na 1,35 miliardy USD.
Francúzsky koncern chce tento rok čo najskôr dosiahnuť svoj cieľ v znižovaní nákladov a očakáva, že ušetrí viac ako plánovaných 1,2 miliardy USD. Potvrdil tiež, že zredukuje aj kapitálové výdavky na 23 až 24 miliardy USD.
Total ponechal bez zmeny návrh dividend za 2. kvartál, a to na úrovni 61 centov na akciu. Oznámil tiež, že predáva 20-% podiel v nálezisku Laggan-Tormore na Shetlandoch a rokuje aj o predaji ďalších aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy