Menová únia sa háda o pakt stability

V Európe rastie nový vážny spor. Jedna časť krajín, na čele s Francúzskom a Nemeckom porušuje pravidlá stabilného vývoja ekonomiky eurozóny, ktorú podpísali v dokumente nazvanom Pakt stability a rastu. Druhá časť krajín a ekonómov varuje, že ignorovanie ohrozuje samotnú podstatu spoločnej meny.

Francúzsko a Nemecko sa opäť chystajú porušiť 3-percentnú hranicu rozpočtového schodku, ku ktorej sa zaviazali v pakte stability.

Francúzsko poruší tento rok pravidlá o rozpočtovom schodku už tretíkrát a rozpočet škrtiť nehodlá ani naďalej. Na budúci rok už oznámilo, že schodok by sa mal vyšplhať až na 4 percentá HDP. Ospravedlňuje to obnovením ekonomického rastu a od európskej komisie očakáva aj naďalej zhovievavosť. Francúzsky minister Francis Mer odkázal Bruselu, že komisia nemá čo jednotlivým členom nariaďovať, aké konkrétne kroky majú v otázke rozpočtu prijímať. „Komisia nemá ani kompetenciu, ani snahu dávať nám podrobné odporúčania. Môže nás len žiadať, aby sme sa viac snažili dodržiavať pakt stability,“ vyhlásil Mer.

Paríž preto tlačí na zmeny kontro…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy