Slováci si na dôchodok šetria najmä formou dôchodkového sporenia

Viac ako štyria z desiatich Slovákov zhodnocujú svoje úspory na dôchodok formou dôchodkového sporenia alebo dôchodkového poistenia. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu investičnej skupiny Pioneer Investments. „Potvrdilo sa tak, že ľudia na Slovensku si uvedomujú nutnosť vytvárať si vlastné finančné rezervy, ktoré budú v dôchodkovom veku ich dodatočným príjmom,“ priblížil manažér spoločnosti Miroslav Ovčarik.
Sporenie na dôchodok prostredníctvom dôchodkového sporenia alebo poistenia preferujú najmä ľudia vo veku 30 až 44 rokov. Túto formu zabezpečenia do budúcnosti využíva až 57 % opýtaných v prieskume v tejto vekovej kategórii.
Na sporiacom účte alebo termínovaných vkladoch zhodnocuje svoje úspory na dôchodok 29,2 % opýtaných. Prostredníctvom podielových fondov investuje úspory na dôchodok 7,6 % Slovákov. Takmer polovica (48 %) respondentov v prieskume uviedla, že o investovaní do podielových fondov už uvažovali, ale zatiaľ sa k tomuto kroku neodvážili, pričom 32 % opýtaných o investovaní ako forme zhodnotenia úspor nikdy neuvažovalo.
Tí, ktorí investovanie do podielových fondov nevyužívajú, uvádzajú ako najčastejší dôvod obavu z možnej straty vložených peňazí pri prepade trhov (35 %). Ďalšia viac ako štvrtina opýtaných (27 %) tvrdí, že investovaniu nerozumie. Pätina uvádza, že na investovanie nemajú dostatok financií a približne jeden z desiatich radšej stavia na istotu, pretože si myslí, že podielové fondy nie sú bezpečné.
Prieskum realizovala investičná skupina Pioneer Investments v spolupráci s agentúrou Stem Mark v novembri minulého roka na vzorke 500 mužov a žien vo veku 18 až 65 rokov.
Pioneer Investments je súčasťou bankovej skupiny UniCredit a v oblasti riadenia podielových fondov na svetovom trhu pôsobí už viac ako 85 rokov. V súčasnosti pôsobí investičná skupina v 27 krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy