Bankovky nahrádzajú kartičky

Na viac ako polovicu obyvateľov Slovenska už dnes pripadá jedna platobná karta. Pre mnohých ľudí sa dávno stala súčasťou každodenného života a z peňaženky ju často vytiahnu v obchode radšej ako hotovosť, počty aj objemy transakcií s kartami preto rýchlo stúpajú.Od začiatku roka do konca septembra sa za tovar a služby platilo kartou 23-miliónkrát a išlo o sumu takmer 24 miliárd korún.

BRATISLAVA – Na viac ako polovicu obyvateľov Slovenska už dnes pripadá jedna platobná karta. Pre mnohých ľudí sa dávno stala súčasťou každodenného života a z peňaženky ju často vytiahnu v obchode radšej ako hotovosť, počty aj objemy transakcií s kartami preto rýchlo stúpajú.

Od začiatku roka do konca septembra sa za tovar a služby platilo kartou 23-miliónkrát a išlo o sumu takmer 24 miliárd korún. Počet transakcií bol o 28 percent vyšší ako vlani a ich objem o 22 percent. Priemerná suma bezhotovostnej úhrady za nákup však zostala zhruba rovnaká ako vlani – 1030 korún.

Bankomaty sme navštívili za deväť mesiacov až 72-miliónkrát a vybrali sme z nich 131,5 miliardy korún. Priemerný výber z bankomatu bol 1800 korún, o dve stovky viac ako vlani. Na Slovensku je spolu takmer jeden a pol tisíca bankomatov, takže priemerne sa z každého denne vyberie 156-tisíc korún.

Používanie kariet je bezpečnejšie ako nosenie hotovosti, pe…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy