Súhrn vydaných správ ER TASR – 11.30 h

Bratislava – Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh vzrástli v decembri 2012 v porovnaní s decembrom 2011 o 3,9 %. Zvýšili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,5 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 5,8 %, ťažby a dobývania o 3 % a priemyselnej výroby o 1,7 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava – Ceny stavebných prác v decembri 2012 oproti novembru 2012 vzrástli o 0,1 %. V porovnaní s decembrom 2011 sa zvýšili o 1 %. V priemere za rok 2012 medziročne vzrástli o 0,6 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava – Ceny poľnohospodárskych výrobkov boli v decembri 2012 medziročne vyššie o 16,2 %. Ceny rastlinných výrobkov sa zvýšili o 22,1 % a živočíšnych výrobkov o 5,3 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v 4. týždni 2013 nevyhlasovali žiaden nadlimitný postup, ani žiadnu obchodnú verejnú súťaž (OVS). Informovala o tom hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Bratislava – Dvojeurovou pamätnou mincou, ktorej vydanie sa pripravuje pri príležitosti 1150. výročia príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu, sa bude dať platiť už v máji. Do obehu sa dostane jeden milión kusov. Zákonným platidlom bude v celej eurozóne. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Pauerová.

Bratislava – Dvojeurovou pamätnou mincou, ktorej vydanie sa pripravuje pri príležitosti 1150. výročia príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu, sa bude dať platiť už v máji. Do obehu sa dostane jeden milión kusov. Zákonným platidlom bude v celej eurozóne. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Pauerová.

Bratislava – Bratislavčania, ktorí nadobudli v priebehu minulého roka v hlavnom meste novú nehnuteľnosť, alebo sa na ich pôvodnej zmenil výmer základu dane, musia do konca januára podať daňové priznanie. Keďže majú na to fyzické aj právnické osoby už len niekoľko dní, samospráva rozšírila úradné hodiny.

Bratislava – Živnostníci, ktorí podnikajú popri zamestnaní, by mali mať podľa opozičnej SDKÚ-DS nárok na uplatnenie si stravného. Poslanci Národnej rady SR (NR SR) Ivan Štefanec a Pavol Frešo preto predkladajú parlamentu návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorým by sa takéto opatrenie zaviedlo. Právnou normou sa budú poslanci zaoberať na januárovej schôdzi, ktorá sa začne v utorok 29. januára.

Trnava – V dôsledku klesajúceho dopytu po nových vozidlách zaradila trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia dnešný deň, pondelok 28. januára, medzi nevýrobné dni. Vo februári sa v Trnave nebude vyrábať ďalšie štyri dni. Zamestnanci budú v tieto nevýrobné dni odmeňovaní v zmysle dohody s odborovou organizáciou a rešpektujúc platnú Kolektívnu dohodu. TASR o tom dnes informoval hovorca závodu Peter Švec.

Skalica – V uplynulom roku zaznamenali v skalickej spoločnosti Protherm Production, s.r.o., 46-% nárast výroby v porovnaní s rokom 2011, keď spolu vyprodukovali 354.000 kusov vykurovacích zariadení. Za rastom produkcie stojí podľa riaditeľa Petra Kubu pretrvávajúci záujem zákazníkov o výrobky, zefektívňovanie výroby, zavádzanie inovatívnych riešení a vývoj nových technológií.

Rím – Talianskym spotrebiteľom sa tento mesiac zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla, zatiaľ čo analytici očakávali, že sa mierne zvýši. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky prieskumu, ktoré zverejnil štatistický úrad Istat.

Praha – Verejní zadávatelia v Česku dostávajú v poslednom čase ponuky od stavebných firiem, ktoré sú ochotné pracovať za polovicu, niekedy aj tretinu rozpočtovaných cien. Český denník E15 na internetovej stránke uvádza, že Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC) chcela modernizovať jednu trať za 8 miliárd Kč (312,44 milióna eur), ale dodávatelia ponúkajú jej realizáciu za 4 miliardy Kč.

Washington – Americkí podnikatelia sú optimistickejší a očakávajú, že výkon najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku stúpne viac, ako predpovedali ešte pred tromi mesiacmi. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE), ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Tokio – Japonská vláda dnes zvýšila odhad rastu ekonomiky v nadchádzajúcom finančnom roku 2013/2014. Dôvodom je zlepšujúci sa globálny dopyt po japonskom exporte a oslabovanie jenu. Kabinet tiež očakáva, že balík stimulov na podporu hospodárstva, ktoré nedávno prijal, sa v nasledujúcich mesiacoch odrazí na jeho výkone. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Tokio – Japonská Toyota sa vlani počtom predaných áut vzdialila konkurentom, americkému General Motors (GM) i nemeckému Volkswagenu (VW). Toyota dnes podľa DPA informovala, že vlani predala rekordných 9,75 milióna automobilov a ich odbyt medziročne zvýšila o 22,6 %.

Singapur – Ceny ropy dnes mierne vzrástli. Investori vyčkávajú na výsledok schôdze americkej centrálnej banky a údaje o vývoji nezamestnanosti v najväčšej svetovej ekonomike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dublin – Najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe, írske aerolínie Ryanair, zaznamenali v uplynulom kvartáli lepšie, ako očakávané výsledky vďaka nárastu cestujúcich. Vedenie podniku preto zvýšilo svoj odhad zisku za celý finančný rok, ktorý sa končí 31. marca a predpovedá, že aj v nasledujúcom finančnom roku záujem cestujúcich o služby Ryanair stúpne. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy