Na trnavskom projekte PSA zarobilo zatiaľ 18 firiem

Bratislava 30. júla (TASR) – Kontrakty na realizáciu trnavského projektu PSA podpísalo s mestskou a.s. Trnavainvest zatiaľ 18 firiem. Objem dohodnutých výkonov dosiahol bez DPH už takmer 670 miliónov Sk.

Podľa Vestníka verejného obstarávania ani jeden z 19 vyhlásených predmetov verejného obstarávania nebol zverejnený vo Vestníku, pričom až v 9 prípadoch sa o verejnú zákazku uchádzal iba jeden súťažiaci. Obstarávanie všetkých úkonov prebehlo formou rokovacieho konania bez zverejnenia. Dôvodom je podľa hovorkyne spoločnosti Zuzany Karhútovej napätý časový harmonogram plnenia úloh, ktoré musí Trnavainvest zrealizovať do konca septembra.

Dosiaľ najväčší kontrakt, v celkovej hodnote 232,2 milióna Sk, získala stavebná s.r.o. ZIPP Bratislava, ktorá má za uvedenú sumu zabezpečiť hrubé terénne úpravy. Za výstavbu retenčnej nádrže a čerpacej stanice zaplatí Trnavainvest združeniu bratislavských firiem VODOSTAV-SV, a.s. a Vodohospodárske stavby, s.r.o. čiastku 204,3 milióna Sk. V oboch prípadoch ide o sumy bez DPH. Generálny projektant stavby Coprojekt, a.s., Bratislava získa za svoje služby 60,4 milióna Sk.

Podľa informácií TASR ďalším významným dodávateľom stavby sa má stať stavebná spoločnosť Doprastav, a.s.

Samotný výkup pozemkov pre francúzsku automobilku je už ukončený. Spoločnosť Trnavainvest vyplatila pôvodným vlastníkom 237,93 ha ornej pôdy celkom 309,3 milióna Sk. Celá transakcia trvala šesť mesiacov. Hoci Trnavainvest vyplatil takmer 240 ha, na výstavbu nového závodu bude potrebných iba 192,13 ha. Zvyšok tvorí podľa Karhútovej nevyhnutná daň, ktorá súvisí s odkúpením veľkej plochy od 257 bývalých vlastníkov. Odkúpené pozemky sa nachádzajú v katastri mesta Trnava a obcí Modranka a Zavar.

Podobne ako v prípade 19 uzatvorených kontraktov i na túto operáciu použil Trnavainvest zdroje, ktoré začiatkom roka určila na tento účel vláda SR a následne previedla na účet 100-% akcionára a.s., mesto Trnava.

Spoločnosť Trnavainvest, ktorú v tomto roku kvôli projektu PSA založilo mesto Trnava, zabezpečuje pre francúzsku automobilku výkup pozemkov a výstavbu potrebnej infraštruktúry. Následne by sa novým majiteľom Trnavainvestu mal stať francúzsky investor.

Súvisiace články

Aktuálne správy