Interrupčné veto upokojilo finančné trhy

Dlhopisové a peňažné otvorené podielové fondy ovplyvnil v uplynulom týždni nízky záujem obchodníkov o štátne dlhopisy spôsobený politickými šarvátkami, čo sa odrazilo na ich slabšej výkonnosti. Situáciu čiastočne upokojil prezident Rudolf Schuster, keď nepodpísal tzv. interrupčný zákon. „Znížil sa tým politický tlak na dlhopisový trh, pretože vrátenie zákona na opätovné prerokovanie do parlamentu zabránilo možnému rozpadu vládnej koalície,“ povedal portfóliový manažér VÚB Asset Management Peter Machaj.

Na trh neúspešne vstúpilo ministerstvo financií, ktorému sa nepodarilo predať dlhopisy s trojročnou lehotou splatnosti pri úrokovej sadzbe 4,9 percenta v čase, keď sa výnos pri cenných papieroch s podobnou splatnosťou pohyboval okolo 5,4 percenta. „Zodpovedal tomu aj nízky dopyt investorov, ktorý bol len tri milióny korún a ministerstvo ho neakceptovalo,“ doplnil Machaj. Včerajšie zasadnutie Bankovej rady NBS dianie na dlhopisovom a peňažnom trhu neovplyvnilo, keďže centrálna banka sa včera rozhodla, že kľúčové úrokové sadzby meniť nebude. Už dlhší čas sa nedarí dolárovým dlhopisom. „Rast rozpočtového deficitu USA vytvára tlak na pokles cien štátnych dlhopisov, pretože ich ponuka na trhu rastie,“ povedal Martin Ďuriančík z Tatra Asset Management.

Spomedzi dlhopisových fondov sa v minulom týždni najviac darilo fondu Europa-Rentefonds od Volksbanken-KAG, ktorý dosiahol zisk 3,24 percenta. V poradí ďalší skončil fond podnikových dlhopisov v správe tej istej spoločnosti, keď si k dobru pripísal vyše dva a pol percenta. Najnižšiu týždennú výkonnosť mali dolárové dlhopisové fondy od Tatra Asset Management a VÚB Asset Management. Oba prišli zhruba o tri percentá.

Väčšina akciových fondov sa v minulom týždni posilnila napriek tomu, že burzy ho nezačali dobre. Európske trhy klesali pre akcie automobiliek, najmä DaimlerChrysler a Volkswagen, ktoré sú pod tlakom silného kurzu eura oproti doláru. Nedarilo sa ani americkým akciám, ktoré sa ocitli v stratách po zverejnení nepriaznivých informácií z technologického sektora, pretože investori pri relatívne vysokých úrovniach hlavných indexov predávali akcie a vyberali tak svoje zisky. Upokojenie priniesli v ďalších dňoch výrobcovia mikročipov po zverejnení hospodárskych výsledkov, ktoré boli v porovnaní s očakávaniami lepšie. Trhy začali rásť, k čomu pomohli aj informácie o smrti Husajnových synov. „Zvýšilo to pravdepodobnosť, že pobyt amerických vojsk v Iraku sa skráti a tým sa zníži tlak na štátny rozpočet USA,“ povedal Machaj. Trhy podporil aj nárast objednávok tovarov dlhodobej spotreby v USA. Dow Jones za týždeň stúpol o jedno percento, Nasdaq o 1,3 percenta.

Ďalší v…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy