Ropa sa dočkala, no čaká viac

Minulý týždeň sme v rámci pravidelných príspevkov z komoditného trhu priniesli článok s názvom „Na rozhodnutie ECB čaká aj ropa“. Očakávali sme totiž tlačovú konferenciu ECB, na ktorej mali byť vyslovené pozitívne správy pre celý finančný sektor. Investori sa nakoniec dočkali pozitív z úst prezidenta ECB Maria Draghiho, ktorý predstavil verejnosti nový plán ECB na nákup dlhopisov okrajových krajín eurozóny. Na tieto slová reagovali všetky akciové indexy a komodity prudkou rally a ropa nebola výnimkou. Zaznamenala prudký až 1.48 %-ný rast ceny, pričom úrovne zo štvrtku si zatiaľ „iba“ udržiava.

Počas dnešku ropa zatiaľ rastie o +0.44 % a zdá sa, že jej cena sa nateraz zastabilizovala okolo úrovne 96.50 USD/barel. Momentálne však neexistuje žiadny fundament, prečo by ropa mala zdražovať, za aktuálnym rastom jej ceny stoja najmä špekulácie ohľadom ďalších monetárnych stimulov zo strany amerického FED-u. Tieto špekulácie sa začali množiť potom, čo v piatok zverejnený údaj o tvorbe nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva dopadol horšie, ako sa zhodovali analytici. Ropa, a takisto aj iné aktíva, bude teda čakať na ďalšie vyjadrenia FED-u, pričom v prípade, ak by FED prišiel s tretím kolom QE, cena ropy by sa mohla znova po dlhšom čase dostať výrazne nad úroveň 100 USD/barel. Ropa Brent zdá sa, že smeruje k úrovni 116 USD/barel.

Včera sa v USA začali diskusie v súvislosti s ťažbou ropy. Niekoľko analytikov si myslí, že Spojené štáty by v prípade zefektívnenia ťažby čierneho zlata dokázali spoj dopyt uspokojiť samy a stali by sa tak nezávislé od importu ropy z krajín OPEC-u. Ťažko hodnotiť, ako výrazne by na túto zmenu cena ropy reagovala, o takýchto úvahách je však ešte priskoro premýšľať.

Ropa sa aktuálne pohybuje na hornom Bollingeri nad úrovňou 50 MA, ku ktorému by sa dnes mala priblížiť. Tento pokles ceny by však bol okamžite skúpený a cena by sa tak mala vyšvihnúť ešte o niečo vyššie a smerovať k úrovniam rezistencií 97.7/98.25 USD.

Kľúčové technické hodnoty:

Úrovne rezistencie: 97.7 a 98.25

Úrovne supportu: 94.1 a 93.1

Stredná hodnota obratu (pivot): 95.55

Súvisiace články

Aktuálne správy