Bristol bude mať vlastnú menu

Bristol bude mať vlastnú menu. Miestne firmy stoja v rade, aby sa k nej mohli pripojiť. Briti strácajú dôveru v domáce banky a pociťujú dosahy dlhovej krízy eurozóny.

Bristol 19. augusta (TASR) – Bristol bude mať vlastnú menu. Miestne firmy stoja v rade, aby sa k nej mohli pripojiť.
Briti strácajú dôveru v domáce banky a pociťujú dosahy dlhovej krízy eurozóny. Bristol sa snaží zachovať majetok v lokálnych vreckách zavedením vlastnej meny. Bristolská libra, ktorú bude možné použiť len pri obchode s lokálnymi firmami, ktoré sa zapoja do programu, by sa mala spustiť v septembri. Organizátori programu sú prekvapení obrovským záujmom o lokálnu menu.
Do programu sa zapojili stovky firiem. Kvôli veľkému záujmu sa spustenie meny posunulo z mája na 19. septembra. Na bankovkách budú lokálne symboly od náboženskej autorky z 19. storočia Hannah More po lietadlo Concorde, ktoré sa sčasti vyvíjalo v Bristol, a podobne.
Viac britských miest už spustilo lokálne meny, ale polmiliónový Bristol bude prvým väčším mestom. Firmy budú môcť platiť lokálne dane v bristolských librách a mesto ponúklo svojim 17.000 zamestnancom, že budú môcť časť mzdy dostávať v bristolských librách. Už vznikol elektronický platobný systém prostredníctvom textových správ. Bankovky tiež budú zabezpečené proti falšovaniu.
Do programu sa chcú tiež zapojiť obchody, čo by podľa organizátorov mohlo mať hmatateľný ekonomický dosah, keďže väčšina peňazí minutá v medzinárodnom reťazci odchádza z regiónu, a naopak, väčšina minutá u lokálneho obchodníka v regióne zostáva.
Informoval o tom britský denník Telegraph.

Súvisiace články

Aktuálne správy