Dynamika nových objednávok v priemysle naďalej rastie

Nové objednávky v slovenskom priemysle v júni medziročne stúpli o 18,9 %

Správa „PRIEMYSEL: Dynamika nových objednávok v priemysle naďalej rastie“ rozšírená o komentár analytika ČSOB Mareka Gábriša v druhom odseku.

BRATISLAVA 13. augusta (SITA) – Tempo rastu nových objednávok v slovenskom priemysle naďalej akceleruje. V júni tak nové objednávky rástli najrýchlejšie od začiatku roka 2011, keď stúpli o 18,9 %. V absolútnom vyjadrení tak objednávky v júni dosiahli 3,521 mld. eur. Od začiatku roku sa nové objednávky v priemysle medziročne zvýšili o 14,2 % na 20,847 mld. eur. V medzimesačnom porovnaní po sezónnom očistení objednávky klesli o 1,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Nové objednávky v priemysle tak na medzimesačnej báze klesli prvýkrát v tomto roku. „Medziročný rast je síce silný, ale najmä vďaka nízkej medziročne porovnávacej báze,“ uviedol analytik ČSOB Marek Gábriš. Zatiaľ je podľa neho predčasné hodnotiť, či ide o prvý príznak zhoršovania kondície priemyslu, pretože leto býva z pohľadu priemyslu ako celku slabšie. „Zhoršovanie situácie u našich obchodných partnerov však nabáda byť opatrný,“ dodal Gábriš.

Priemyselné objednávky sa po krízovom prepade v roku 2009, kedy medziročne klesli o takmer 20 % na 27,2 mld. eur, začali v roku 2010 postupne oživovať. Za celý rok 2010 napokon zaznamenali medziročný nárast o 26,6 % na vyše 34 mld. eur. Za celý minulý rok stúpli o 8,3 % na 37,2 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy