Ceny benzínov v EÚ opäť rástli

Ceny benzínov v Európskej únii znovu začali rásť. Ako agentúru SITA informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk, minulý týždeň sa ich priemerná cena zvýšila takmer o 1,5 centu za liter. „Priemerná cena nafty v únii narástla nepatrne. Benzíny v únii zlacneli minulý týždeň v piatich štátoch, zdraželi v 17 krajinách,“ uviedol Novotný. Ceny nafty klesli v šiestich krajinách, stúpli v štyroch.

Benzíny najviac zlacneli v Belgicku (o 0,035 eura za liter) a vo Veľkej Británii (o 0,025 eura za liter). Ceny benzínov sa najviac zdvihli v Nemecku (o 0,053 eura za liter) a v Bulharsku (o 0,035 eura za liter). Najväčší pokles cien nafty nastal na Malte (o 0,030 eura za liter) a vo Veľkej Británii (o 0,027 eura za liter). Nafta zdražela najvýraznejšie v Poľsku (o 0,028 eura za liter) a v Maďarsku (o 0,022 eura za liter).

Naša krajina zostáva na 14. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie. V rebríčku najnižších cien nafty sme stúpli z trinásteho miesta na dvanáste. „V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme po Maďarsku druhé najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je lacnejšia len v Poľsku, podľa únie približne o 1,5 centu za liter,“ uviedol Novotný. Benzíny a nafta bez daní sú lacnejšie v Rakúsku a v Česku. Benzíny na Slovensku sú dlhodobo pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska.

Súvisiace články

Aktuálne správy