UniCredit Bank s poklesom zisku o 24,3 %

Dôvodom bola novozavedená banková daň a vyššia tvorba opravných položiek

UniCredit Bank Slovakia dosiahla v prvých šiestich mesiacoch tohto roka zisk 10 mil. eur a medziročne ho znížila o 24,3 %. Za poklesom čistého zisku treba podľa vyjadrení spoločnosti vidieť novozavedenú bankovú daň a vyššiu tvorbu opravných položiek. Bez bankovej dane by banka vykázala medziročný nárast zisku o 4,2 %. Banková daň sa odrazila aj v raste nákladov spoločnosti, keď prevádzkové náklady narástli o 11,7 %. Čisté úrokové výnosy poklesli napriek stúpajúcim klientskym obchodom pre nízke medzibankové sadzby.

Bilančná suma bola ku koncu prvého polroka v sume 3,941 mld. eur a medziročne sa zvýšila o 5,4 %. Dôvodom bol najmä rast hrubých úverov o 12,1 % na 3,114 mld. eur. Úverovanie občanov za prvý polrok zaznamenalo 20-percentný medziročný nárast na sumu 716 mil. eur. V segmente firemného bankovníctva to bolo zvýšenie o 10,1 % na 2,244 mld. eur. Vklady klientov medziročne narástli o 6,6 % na 2,591 mld. eur, pričom vklady obyvateľstva rástli o 6,8 % na 987,7 mil. eur.

Majoritným akcionárom UniCredit Bank je s 99-percentným podielom UniCredit Bank Austria, ktorá je členom UniCredit Group. Ministerstvo pôdohospodárstva SR má v UniCredit Bank 0,4-percentný podiel a 0,6 % akcií vlastnia drobní akcionári. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia. Akcionári oboch slovenských bánk 20. februára 2007 definitívne odsúhlasili na mimoriadnych valných zhromaždeniach ich zlúčenie a 1. apríla toho istého roku vznikla nová banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy