Eurozóna sa ocitla v kritickom bode

Berlín 30. júla (TASR) – Eurozóna sa ocitla v kritickom bode a musí preto rýchlo konať, aby si zabezpečila finančnú stabilitu. Uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckých novín Süddeutsche Zeitung Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.
Juncker pripomenul, že menová únia nemá času nazvyš. Minulý týždeň po tom, ako výnosy zo španielskych dlhopisov prekročili hranicu 7 % varoval, že svet už diskutuje o tom, či eurozóna bude o pár mesiacov vôbec existovať.
„Musíme dať jasne najavo, že použijeme všetky dostupné prostriedky na ochranu finančnej stability menovej únie,“ povedal kolegom v Euroskupine.
Juncker tiež potvrdil, že krajiny eurozóny, Európska centrálna banka aj dočasný Európsky fond finančnej stability (EFSF) sú v krízovej situácii pripravení nakúpiť dlhopisy členských štátov, ktoré sú pod veľkým tlakom trhov.
Dodal však, že sa musia ešte dohodnúť, aké kroky podniknú, kedy, a spresnil, že „rýchlosť ich reakcie“ závisí od vývoja v nasledujúcich dňoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy