Predaj českej dcéry RWE Net4Gas vstúpil do záverečnej fázy

Praha 28. júla (TASR) – Predaj prevádzkovateľa českých plynovodov Net4Gas za 30 až 40 miliárd Kč (1,19 až 1,58 miliardy eur) vstúpil do finálnej fázy. Nemecký energetický koncern RWE, ktorý svoju českú dcérsku spoločnosť predáva, v piatok (27.7.) uzavrel príjem indikatívnych ponúk.
Medzi hlavných favoritov tejto najväčšej chystanej transakcie na českom trhu patria poľská štátna spoločnosť Gaz-Systém a český Energetický a priemyselný holding (EPH) Daniela Křetínskeho, Petra Kellnera a Patrika Tkáča.
RWE si teraz podľa informácií denníka E15 dopraje čas na posúdenie ponúk a potom sprístupní účtovné knihy Net4Gas. Dostanú sa k nim však len vážni záujemcovia o české plynovody.
O ne prejavili záujem už dve desiatky záujemcov. Počet ponúk však bude nižší okrem iného aj preto, že niektorí uchádzači spájajú sily. EPH zároveň rokuje o nákupe Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). V ideálnom prípade hodlá z oboch aktív vytvoriť nový pilier holdingu. Okrem majiteľov EPH je v hre aj podnikateľ Karel Komárek so skupinou KKCG.
Agentúra Reuters pred časom napísala, že by sa EPH mohol spojiť s fondom súkromného kapitálu Global Infrastructure Partners. Jeho zakladateľmi sú banka Credit Suisse a spoločnosť General Electric. Okrem toho sa hovorilo o záujme ďalších globálnych finančných investorov ako Macquarie, austrálskych investičných fondov IFM a poisťovne Allianz.

Súvisiace články

Aktuálne správy