Kríza je už globálna – keď vyriešime jeden problém, ďalší už čaká za dverami

Schválenie záchranného balíka pre španielske banky nemeckým parlamentom minulý týždeň sa zdalo byť svetlom na konci tunela pre euro, keďže tieto správy poslali jednotnú menu na úroveň 1,2280.

Piatok však prišli nové problémy zo Španielska v podobe finančnej pomoci Valencii od ústrednej vlády, čo vyvolalo obavy, že Španieli budú nakoniec tiež potrebovať plnú medzinárodnú finančnú pomoc. Tieto správy poslali španielske výnosy nad úroveň 7%, čo znamená prechod na neudržateľnú úroveň, a spôsobilo to vlnu averzie k riziku na trhu. Tá posunula euro na nové dvojročné minimum 1,2143. Pondelok bol tiež nositeľom zlých správ pre euro, hneď ako španielsky región Murcia bol ďalším, ktorý požiadal ústrednú vládu o finančnú výpomoc, čo zdvihlo španielske výnosy do závratných výšok na úroveň 7,53% a euro padlo na nové dvojročné minimum 1,2068.

Nádej investorov držala aspoň správa MMF, že rokovania s Gréckom o programe hospodárskych reforiem boli na pláne v utorok, ale tieto nádeje boli rozbité po ukončení rozhovorov. Zdá sa, že Grécko nebude schopné splácať svoje dlhy, čomu sa nemožno čudovať. Tieto závery môžu viesť nevyhnutne k ďalšej reštrukturalizácii dlhu zo strany ECB a ďalších krajín eurozóny. Nielenže Grécko zápasí so svojimi dlhovými problémami, ale podľa úradníkov skupiny Troika “Grécko už veľmi vybočilo z koľají” a “situácia ide od desiatich k piatim”.
Komentár skupiny Troika potvrdil, že uzdravenie Európy bude ešte trvať dlho, lebo vo chvíli, keď svet zabudne na grécku dlhovú krízu, nahradí ju španielska dlhová kríza z posledných mesiacov. Euro tak kleslo na nové dvojročné minimum voči doláru na 1,2041 a na šokujúce jedenásť a pol ročné minimum 94,16 oproti jenu.

V USA sa posledný týždeň podiel nezamestnaných nečakane zvýšil, čo spôsobilo návrat úrovne dolára voči jenu na šesťtýždňové minimum 78,42, ale dolár sa čoskoro zotavil po tom, čo euro viedlo k averzii k riziku a zahltilo trh ako mor. Dopyt po bezpečnom útočisku sa však čoskoro obrátil proti doláru, keď investori utekali k jenu a pár USD/JPY klesol v pondelok na sedemtýždňové minimum 77,94.

Utorok bol nositeľom nepríjemných správ pre svetové rezervné meny, keď výrobné PMI kleslo v júli na 51,8, čo znamenalo najhorší pokles od decembra 2010 a druhý najhorší pokles krajiny, odkedy sa pozviechala z recesie na konci roka 2009. Dôvody zlých hospodárskych údajov sú pre mnohých zrejmé. Hlavný ekonóm Markit, Chris Williamson uviedol, že “výrobný sektor v USA je pod tlakom klesajúceho vývozu, čo ukázal prvý júlový, tesne na seba nadväzujúci mesačný pokles za takmer tri roky”. Niekto sa môže opýtať “prečo sa vývoz znížil?“ Prst opäť ukazuje na krízu v eurozóne, ktorá bola označená za zdroj zla pre hospodársku krízu v USA a bola aj prvou kockou v domine, ktorá naštartovala túto celosvetovú hospodársku krízu.

Tak, ako slabá mena znamená zlú správu pre väčšinu národov, iróniou je, že silný jen poškodzuje Japonsko. Silný a stabilný domáci dopyt a silný jen pomáha japonskej ekonomike zotaviť sa, avšak japonská ekonomika je orientovaná aj na export, a keď sa jen posilní až príliš, tak ako to bolo v posledných týždňoch, vývoz sa stane príliš drahým a začne klesať, lebo ostatné krajiny vo svete bojujúce s krízou si to nemôžu dovoliť. Japonský minister financií Jun Azumi uviedol v utorok, že je pripravený prijať preventívne opatrenia proti posilňovaniu jenu, ak jeho trvalá pevnosť začne poškodzovať ekonomiku.

Novinky v uplynulom týždni sú len ďalším potvrdením, že najdôležitejšie ekonomické subjekty na svete sa neustále pohybujú v slepých uličkách, každé okno príležitosti sa zatvorí príliš skoro, každé riešenie má aj svoje následky a každé nešťastie je nasledované ďalším nešťastím. Kríza je rozhodne globálna a udalosti tohto týždňa ukazujú, že ekonomiky sveta sú vzájomne prepojené a nemožno uniknúť vzájomným problémom.

Poznámka: obsah tohto článku zahŕňa osobné názory a myšlienky autora a nemal by byť chápaný, alebo využívaný ako investičné poradenstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy