Nemocnice Levice a Topoľčany prepúšťajú 72 ľudí

vyšlo aj v REG

NITRA 26. júna (SITA) – Nemocnice Levice a Topoľčany prepustia k 30. júnu 72 zamestnancov, z každej odchádza po 36 ľudí. Úsporné opatrenia museli urobiť v rámci zvyšovania platov lekárov a sestier. Prepúšťanie sa dotklo predovšetkým administratívnych pracovníkov a nižšieho zdravotného personálu. Nemocnice patria Nitrianskemu samosprávnemu kraju, ktorý ich riadi prostredníctvom svojej neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami. Ako povedala jej riaditeľka Marta Eckhardtová, „v kategórii sestra a lekár sme neredukovali stavy, ale neprijímali sme nových ľudí na uvoľnené miesta či už v súvislosti s odchodom do dôchodku alebo dobrovoľným rozviazaním pracovného pomeru“. Ďalšie racionalizačné opatrenia už v nemocniciach podľa jej slov neplánujú.

Nemocnice aj po prepúšťaní personálne normatívy spĺňajú, aj keď „sú na hrane,“ povedala Eckhardtová. V Topoľčanoch zostalo pracovať približne 600 zamestnancov a v Leviciach približne 500. Dočasný personálny problém má neurologické oddelenie v Topoľčanoch, kde jedného zamestnanca prepustili a jeden dobrovoľne odišiel. „Tam potrebujeme súrne zabezpečiť minimálne jedného lekára, ale keďže sa vracajú dve lekárky z materskej dovolenky, jedna v septembri a druhá v októbri, tie dva mesiace zabezpečíme s lekármi z interného oddelenia,“ povedala Eckhardtová.

Nemocnice zvýšili platy lekárom aj sestrám tak, ako to stanovil zákon a momentálne sa pripravujú na ďalšie navyšovanie platov lekárov. V oboch zdravotníckych zariadeniach táto suma predstavuje zhruba 35 000 eur mesačne. Nemocnice čakajú na prisľúbené peniaze zo štátnej rezervy, ktoré reálne uvidia na svojich účtoch v septembri. O akú sumu pôjde, zatiaľ nevedia. „Malo by nám to pomôcť preklenúť túto situáciu do 31. decembra, čo bude po 1. januári 2013, ešte uvidíme,“ uviedla Eckhardtová.

Ako informoval riaditeľ levickej nemocnice Rudolf Hlavács, doterajšie zvýšenie platov lekárov pre nemocnicu predstavuje 110 000 eur a zvýšenie platov sestier stojí 68 000 eur mesačne. „Čo sa týka nálady zamestnancov, samozrejme, pokiaľ príde k prepúšťaniu, je to určitý problém,“ podotkol Hlavács. Nemocnica má aj technické problémy, na druhom poschodí je v havarijnom stave podlahová krytina a opadáva omietka.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy