Podľa agentúry Egan-Jones Madridu pomoc stačiť nebude, pridá sa aj Rím

New Jersey 13. júna (TASR) – Americká ratingová agentúra Egan-Jones oznámila, že vysoký dlh a nízky rating domácich bánk môžu Španielsko donútiť požiadať Európsku úniu (EÚ) v nasledujúcich mesiacoch o celkovú pomoc pre ekonomiku, a to napriek dohodnutému úveru za 100 miliárd eur na rekapitalizáciu bánk. Navyše, počíta s tým, že sa pridá aj Taliansko.
Podľa spoluzakladateľa a prezidenta agentúry Seana Egana má zhoršujúca sa situácia bánk priamu spojitosť so stavom vládnych financií. "Nemá zmysel oddeľovať úverovú kvalitu bánk od úverovej kvality štátu, pretože sa obyčajne vzájomne podporujú a Taliansko a Španielsko nie sú výnimkou," povedal Sean Egan pre televíznu stanicu CNBC.
"Očakávame, že Španielsko bude musieť požiadať o viac, než je dohodnutých 100 miliárd eur. Navyše, počítame s tým, že do šiestich mesiacov sa pridá aj Taliansko," dodal.
Taliansky premiér Mario Monti však v utorok (12. 6.) pre nemeckú rozhlasovú stanicu ARD uviedol, že jeho krajina záchranný balík potrebovať nebude, ani teraz, ani v budúcnosti. "Taliansko nebude potrebovať pomoc z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (European Stability Mechanism, ESM), a to ani v budúcnosti," povedal Monti. Ako dodal, verejný dlh Talianska je síce vysoký, no dlh firiem a domácností je veľmi nízky. Zároveň poukázal na výrazne nižší rozpočtový deficit krajiny v porovnaní s mnohými štátmi Európy. "Vysoké náklady na obsluhu dlhu sú najmä dôsledkom súčasného napätia na trhoch," dodal taliansky premiér.
Informovali o tom agentúra DPA a portál WBP Online.

Súvisiace články

Aktuálne správy