Cena barelu WTI klesla na 82,13 USD

Singapur 12. júna (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 82,13 USD (65,47 eura). Krátko po otvorení burzy však jeho cena klesla na 81,07 USD a bola najnižšia od októbra minulého roku. V pondelok (11. 6.) spadla cena barelu WTI v New Yorku o 1,40 USD a na konci obchodného dňa sa zastavila na úrovni 82,70 USD.
V Londýne zlacnel barel severomorskej ropy Brent o 34 centov na 97,66 USD.
Cena komodity začala rásť v pondelok v súvislosti so správou, že Španielsko dostane na prekonanie krízy svojich bánk od Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej centrálnej banky (ECB) a eurozóny pôžičku okolo 100 miliárd eur. Avšak pozornosť sa teraz presunula na grécke parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia v nedeľu (17. 6.). Podľa ich výsledku sa rozhodne, či v Grécku zostane menou euro.
Cena barelu WTI po informáciách, že sa oslabuje hospodársky rast v Spojených štátoch, Číne a EÚ, od začiatku mája klesla zo 106 USD už o vyše 20 USD.
Obchodníci sústreďujú svoju pozornosť aj na nadchádzajúce rokovanie členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorých ministri sa zídu vo štvrtok (14. 6.) a budú rozhodovať o situácii na trhu s komoditou a opatreniach na zvýšenie ceny barelu WTI najmenej na 100 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy