Pozorne sledované akciové indexy

Vývoj v minulom týždni bol charakteristický zvýšenou volatilitou akciových indexov, čo je pochopiteľné vzhľadom na zverejňovanie firemných výsledkov za druhý štvrťrok. Investori sú tak nervóznejší a pozorne sledujú zverejňované správy.

V minulom týždni bolo zverejnených približne 1500 hospodárskych výsledkov jednotlivých spoločností, z toho 181 zahrnutých v indexe S&P 500. Ako uviedol Marek Gábriš, analytik finančných trhov ČSOB, táto situácia ovplyvnila aj vývoj jednotlivých fondov. Výraznejšiu volatilitu zaznamenali pri tituloch z oblasti technológií, kde investori stále nie sú jednoznačne presvedčení, že sektor je z najhoršieho vonku.

Akciové trhy boli ovplyvnené aj prejavom šéfa FED, ktorý vo svojom prejave naznačil možnosť ďalšieho znižovania úrokových sadzieb. Upozornil, že krajina sa doteraz nezbavila rizika hospodárskeho oslabenia väčšieho než sa očakávalo, čo si bude vyžadovať ďalšie reakcie zo strany menovej politiky. Lepšie než predpovede analytikov dopadli výsledky Motoroly, keď očakávaná strata nebola 0,12 USD, ale 0,11 USD na akciu. Firma Microsoft zase oznámila, že jej štvrťročné výsledky budú výrazne lepšie než sa pôvodne očakávalo. Jej akciám pomohla aj správa, že vláda chce urýchliť proces so spoločnosťou, nebude vyžadovať rozhodnutie najvyššieho alebo odvolacieho súdu a celý proces zostane na úrovni miestneho súdu. Technologický sektor bol tiež ovplyvnený negatívnym vývojom v segmente polovodičov a poklesom Intelu po tom čo znížil ceny Pentia 3. Intel si však polepšil po zverejnení svojich výsledkov. Finančný sektor naopak nepriaznivo zasiahla správa o znížení ratingu investičných spoločností Merill Lynch, Goldman Sachs a Morgan Stanley. Sektor však v minulom týždni potiahli banky.

Z master fondov (fondy fondov) sa najlepšie darilo fondu KBC Master Fund Sectors. Ako ďalej uviedol M. Gábriš, ten investuje hlavne do iných akciových fondov zameraných na jednotlivé sektory. Vo svojom portfóliu tak má investície z oblasti technológií, financií, farmácie či potravinárstva a energetiky. Pokles v jednom sektore je tak kompenzovaný prípadne úplne prevážený nárastom v iných sektoroch.

V minulom týždni zaznamenali fondy Renta I-35 až 60 po niekoľkotýždňovom zhodnocovaní pokles. Ako uviedol Vladimír Gešperík, portfóliový manažér J&T Asset Management, fondy poklesli v dôsledku miernych korekcii niektorých slovenských akcií v portfóliu fondu. Naopak portfólio otvoreného podielového fondu RENTA II – 5 ťažilo z miernych nárastov akcii technologického sektora USA. Tieto akcie tvoria až 20% portfólia fondu Renta II –5.

Pod nárast hodnoty fondu RENTA globálny akciový zaradil V. Gešperík nárast cien akcii spoločnosti General Motors, Johnson&Johnson a Citigroup. Fond zhodnotil napriek negatívnemu vplyvu akcií spoločnosti Microsoft, ktorá znížila očakávania rastu tržieb pre zvyšok roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy