EURUSD, ako ďalej

Kráľovský menový pár vyplnil náš očakávaný potenciál presne do bodky a zastal na leveli 1.25. O prerazenie tejto hodnoty sa snažil pár dní, avšak neúspešne.

Kráľovský menový pár vyplnil náš očakávaný potenciál presne do bodky a zastal na leveli 1.25. O prerazenie tejto hodnoty sa snažil pár dní, avšak neúspešne. Na trhu sa šepkalo o väčších nákupoch pri 1.25, taktiež o opčných bariérach, ktoré boli silno bránené. Trh nedostal ďalší výrazný negatívny impulz na prielom spomínanej bariéry a to môže vyústiť vo frustráciu medvedích obchodníkov a zatváranie krátkych pozícií. Mierny odraz vidíme už počas utorka a pár sa pokúša rásť smerom ku 1.26. Poďme sa tak bližšie pozrieť na to, čo sa na trhu deje a aký je náš očakávaný výhľad.

Pokles Eura bol silný a rýchly. Pár vybral stop lossy dlhých pozícií pod 1.3 a zosunul sa výrazne nižšie. 1.3 bola pre býky kľúčová, pretože niekoľko krát podržala EURUSD pred prepadom. Počas mája však trh dostal niekoľko silných impulzov na pokles (spomínaných v predchádzajúcej analýze) a obchodníci neváhali potlačiť pár pod 1.3.
Spolu s EURUSD nám klesali aj komodity, keď americká ropa WTI zastala na úrovni 90 usd za barel a zlato testovalo silné minimá 1530 usd za trójsku uncu. Na pokles reagovali aj akcie. Americké akcie stále poskytujú miernu prémiu voči európskym a tak prepad nebol až tak silný. Hlavný akciový index SP500 tak udržal 1300 usd a nastal mierny odraz nahor. Akcie spolu s komoditami tak predchádzajúci týždeň, na rozdiel od EURUSD, nevytvorili nové dná, čo môže znamenať pre medvede na páre výstražný prst. Ako vieme, tieto inštrumenty sa hýbu v silnej korelácii a preto prípadná rally na akciovom trhu bude podporovať rast aj kráľovského menového páru.

S týmto výhľadom sa stotožňujeme aj my a preto očakávame mierny rast na EURUSD. Akcie aj komodity udržali silné technické supporty, a preto môže byť support ubránený aj na Eure. Jediný trh, ktorý nenaznačuje prílišný optimizmus, je dlhopisový. Tam vidíme stále nárast výnosov na dlhopisoch, hlavne na talianskych a španielskych. Na španielske dlhopisy už boli zvýšené maržové požiadavky a preto sme videli ich opätovný pokles. Španielske výnosové spready už dosahujú kritické úrovne a hrozí ďalšie znižovanie ratingov Španielsku.  Na EURUSD to ale zatiaľ nemalo väčší dopad.

Predvolebné prieskumy z Grécka chodia zmiešané a aktuálne ukazujú zvýšenie preferencií „pro-bailoutových“ strán. To tak mierne uľavilo na trhu, pretože tieto strany by tak mohli zostaviť vládu a podporovať úsporné opatrenia a zotrvanie v Eurozóne. V piatok uvidíme kľúčové dáta z Americkej ekonomiky v podobe tvorby pracovných miest mimo agrárny sektor – NFP a mieru nezamestnanosti. Tieto dáta sú veľmi citlivo vnímané a horšie výsledky môžu presvedčiť časť guvernérov vo Fede na zvažovanie ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania. Naopak, lepšie výsledky by v tomto prípade mali mať opačný následok.

V Európe pokračuje politika strkania hlavy do piesku a nič sa nerieši. Štrukturálne problémy zostávajú, divergencie medzi krajinami narastajú, konkurencieschopnosť južanských krajín klesá, nezamestnanosť rastie a situácia vypadá zle. V USA vidíme aspoň opatrný rast, aj keď s náznakom spomalenia.

Technicky vidíme na páre vytvorenie dna a EURUSD sa pokúša o rast. Býčie tendencie už ale viac krát zlyhali v okolí 1.26 (modrá línia) a preto bude dôležité sledovať túto rezistenciu. Tento level predstavuje aj 38.2% Fibonnaciho návratu z prepadu, ktorého vrchol je na 1.2820, zaznačený na grafe modrou linkou. V prípade jej prelomenia sa otvára potenciál ku 38.2% Fibo., na 1.27. Ak aj tento level bude zdolaný tak potenciál rastu smeruje ku 1.2820, čo predstavuje silní pásmo predajných objednávok a malo by byť maximom tohto rastu. Naše preferencie tak smerujú k nákupom páru s tesným stop lossom pod 1.25, s tým, že hráme na counter-trend rally v medveďom trende. V prípade, ak sa nič na trhu nezmení, tak už pri 1.2750 to nahráva stále medvedím obchodníkom, kde by sme chceli naše longy zatvárať. Risk-reward-ratio je pozitívne. Nálada na trhu už začínala dosahovať veľmi pesimistické úrovne a pre investorov jasne platí: Pokiaľ sa loď príliš nakláňa na jednu stranu, je čas prejsť na tú druhú.

(Pre zobrazenie obrázka v pôvodnej veľkosti odporúčame otvoriť si ho na novej karte)

Alternatívnym scenárom by bolo zdolanie 1.25 smerom nadol, či už s podporou, alebo bez podpory akciových a komoditných trhov. To by tak malo podporovať zosun páru k 1.2250 a až minuloročným minimám pod 1.20. V prípade výraznejšieho prelomenia 1.25 a zatvorenia pod týmto levelom na dennom grafe by sa zmenil náš výhľad na medvedí.

Súvisiace články

Aktuálne správy