Zlotý hľadá smer

Po značnom raste v úvode mesiaca sa menový pár EUR/PLN zastabilizoval a obchoduje sa v úzkom pásme medzi hodnotami 4.30 a 4.39. Aktuálne jedno euro stojí 4.3644 poľského zlotého, čo je hodnota nad úrovňou 50 dňového kĺzavého priemeru. Indikátor relatívnej sily je mierne pod hranicou 50 bodov, ktorá sa všeobecne považuje za neutrálna hodnotu.

Dnešným preferovaným scenárom je pokles práve k úrovni 50 dňového kĺzavého priemeru, ktorá je zároveň prvým supportom. Ak by sme chceli byť svedkami silnejšieho poklesu, technický indikátor MACD by sa musel priblížiť k nulovej priamke. Alternatívou by mohlo byť ďalšie spevnenie eura okolo úrovne pivotu, ktorý je na grafe vyznačený silno-modrou farbou, a rast k hodnotám 4.377/4.381 EURPLN.

Vplyv na menový pár budú mať aj makroekonomické dáta z Poľska, ktoré budú zverejnené o 10 hodine. Všeobecne sa očakáva zníženie nezamestnanosti a aj zmena v maloobchodných tržbách by mohli pomôcť zlotému k naplneniu preferovaného scenára. Okrem toho sme na začiatku mesiaca zaznamenali aj zvýšenie úrokových sadzieb poľskou centrálnou bankou o 25 bps. na 4.75 %, čo by mohlo indikovať zvýšenie dopytu po poľskej mene.

Súvisiace články

Aktuálne správy