Česko už turistov príliš neláka

Praha 16. júla (TASR) – Prepad cestovného ruchu v Česku pokračuje. Vlani pricestovalo do ČR o 15,3 % menej zahraničných turistov, teda 97,61 milióna ľudí. Tento rok ich podľa posledného vývoja príde opäť o zhruba 10 % menej. Niektoré lokality však s úbytkom úspešne bojujú.

„Príčina celkového nižšieho záujmu návštevníkov zo zahraničia o ČR nie je len výsledkom globálneho trendu poklesu cestovného ruchu vo svete, ale tiež zanedbávaná propagácia ČR v zahraničí,“ hovorí Petr Dimun, tlačový hovorca českého Ministerstva pre miestny rozvoj. Jedným z problémov je nedostatočná podpora rozvoja cestovného ruchu zo strany vlády. „Aj keď štát v tomto smere prispieva, je to v porovnaní s turisticky vyspelými krajinami, napríklad s Rakúskom, stále málo. Príspevok totiž nedosahuje ani 1 % z prílevu devíz, ktoré ČR cestovný ruch prináša,“ konštatuje Josef Říha z agentúry Mag Consulting.

Malá podpora štátu však nemusí znamenať neprekonateľný problém. V ČR sú aj lokality, v ktorých vďaka aktivite obcí a podnikateľov naopak, v posledných rokoch počet zahraničných turistov narastá. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy