Slovensko predáva v USA desaťročné bondy

Po emisiách v Českej republike a vo Švajčiarsku ponúka Slovensko svoje dlhopisy aj na americkom trhu

Slovensko otvára novú emisiu dlhopisov v zahraničí. Tak ako minister financií Peter Kažimír minulý týždeň naznačoval, ide o dolárovú emisiu slovenských štátnych bondov v zámorí. Ako sa uvádza v správe agentúry Dow Jones uverejnenej na stránke The Wall Street Journal, Slovensko ponúka zámorským investorom 10-ročné bondy s indikovanou cenou 262,5 až 275 bázických bodov nad americkou referenčnou sadzbou. Hlavnými manažérmi emisie sú podľa zverejnených informácií Barclays PLC, Citigroup Inc. a JPMorgan Chase & Co.

Plány v blízkom období otvoriť novú zámorskú emisiu naznačoval minulý týždeň aj minister financií Peter Kažimír. Po svojom návrate z roadshow pre investorov v Spojených štátoch amerických uviedol, že Slovensko pokračuje v prípravách emisie dlhopisov na americkom trhu. „V diverzifikácii zahraničného zadlženia Slovenska plánujeme okrem už úspešnej emisie v Českej republike a Švajčiarsku pokračovať a postupne máme záujem dlhopisy umiestniť aj na ďalších významných trhoch,“ uviedol vtedy poradca ministra financií Radko Kuruc.

Prvýkrát si v tomto roku Slovensko požičalo na trhu mimo eurozóny v druhej polovici februára, keď štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala českým investorom cenné papiere za 12,5 mld. CZK, čo je zhruba 500 mil. eur. Tento dlhopis je splatný v septembri 2015 a jeho sadzba je naviazaná na 6-mesačný PRIBOR, od ktorého je navýšená o 1,5 % p.a.

Nasledovala emisia dlhopisov na švajčiarskom trhu v druhej polovici marca. Pri tejto emisii Slovensko upísalo bondy za 425 mil. švajčiarskych frankov (CHF), čo je v prepočte vyše 350 mil. eur. Emisia bola pritom podľa ARDAL-u investormi oproti dlhopisom krajín strednej a východnej Európy prítomným na sekundárnom švajčiarskom trhu ocenená veľmi dobre. Šesťročná tranža emisie bola ocenená na úrovni o 1,45 % p.a. vyššej voči porovnávacej báze, čo predstavuje celkový výnos 2,11 % p.a. a desaťročná tranža bola ocenená celkovým výnosom 2,798 % p.a., čo je 1,65 % p.a. nad úrovňou porovnávacej sadzby.

(1 EUR = 1,2010 CHF)

(1 EUR = 25,243 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy