Ceny ropy pokračujú v poklese

Singapur 10. mája (TASR) – Ceny ropy pokračujú v poklese. Hlavnou príčinou je nárast amerických ropných rezerv na 22-ročné maximum, čo signalizuje slabý dopyt po čiernom zlate.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes ráno o 7.33 SELČ predával po 96,76 USD (74,72 eura). To je o 5 centov menej ako v stredu (9. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 20 centov a uzavrel na 96,81 USD za barel. Júnový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 18 centov na 113,02 USD/barel.
Americké ministerstvo energetiky v stredu informovalo, že vďaka nárastu dovozu a poklesu domáceho dopytu americké ropné rezervy počas uplynulého týždňa vzrástli na 379,5 milióna barelov, čo je najviac od roku 1990.
Dnešná správa o čínskom zahraničnom obchode ukázala, že dovoz aj vývoz rástli v apríli výrazne pomalšie, než prognózovali analytici. To vyvoláva obavy zo spomaľovania druhej najväčšej svetovej ekonomiky, čo by znamenalo pokles dopytu po rope aj v Číne.
Cena americkej ropy v porovnaní s minulým týždňom padla približne o 10 USD alebo 10 % zo 106 USD za barel. Zdá sa totiž, že svetová ekonomika porastie tento rok pomalšie, než sa očakávalo.
Niektorí analytici počítajú s tým, že ceny ropy sa po terajšom výpredaji stabilizujú, pričom pokračovať v poklese budú len v prípade, ak sa situácia vo svetovej ekonomike výrazne zhorší.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy