Akcie Repsolu sa dnes silno prepadli

Buenos Aires 17. apríla (TASR) – V úsilí o získanie kontroly nad energetickými rezervami krajiny poslala argentínska prezidentka Cristina Fernándezová do parlamentu na schválenie návrh zákona na prevzatie 51 % v YPF, ktoré teraz patria španielskemu koncernu Repsol. Celkom ich má Repsol v YPF 57 %.
Repsol i španielska vláda ostro varovali Buenos Aires, že realizácia zámeru urobí z Argentíny na medzinárodnej scéne vydedenca.
Spoločnosť YPF je životne dôležitá pre argentínsku energetickú budúcnosť. Jej význam prudko vzrástol po tom, čo boli objavené veľké rezervy ropy a plynu. Argentína by mala tento rok doviezť do krajiny plyn a ropu za viac ako 10 miliárd USD (7,68 miliardy eur).
Prezidentka v prejave v médiách k národu v pondelok (16. 4.) večer miestneho času povedala, že "sme jedinou krajinou v Latinskej Amerike a možno na svete, ktorá nedisponuje svojimi prírodnými rezervami". Jej rozhodnutím sa vraj neposilňuje podiel štátu v ekonomike, ale ide o "obnovenie suverenity".
Argentína prežíva silnú palivovú krízu. Ceny pohonných látok sú vysoké. Obyvatelia obviňujú prezidentku, že je to výsledok jej hospodárskej politiky. Fernándezová z problémov obviňuje Repsol, ktorý tuneluje YPF. V dôsledku jeho počínania sa vlani dostala krajina v zahraničnom obchode do schodku 3 miliardy USD.
Znárodnenie väčšinového podielu Repsolu v Argentíne môže mať pre medzinárodný koncern ďalekosiahle nepriaznivé dôsledky. YPF disponuje 42 % vyťažiteľných rezerv Repsolu. Ich celková úroveň sa odhaduje na 2,1 miliardy barelov (barel = 159 litrov) ropy.
Fernándezová obvinila Repsol, že zámerne nezvyšoval ťažbu ropy v krajine. Ďalej uviedla, že rast ťažby uhľovodíkových palív je v národnom verejnom záujme a že ich získavanie z domácich zdrojov sa stalo štátnou prioritou.
Akcie YPF sa dnes prepadli na madridskej burze o 4,7 %. Prezident YPF Antonia Brufau povedal, že hodnota akcií firmy je 18,3 miliardy USD a z nich patrí Repsolu podiel 10,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy