Minister D. Lipšic predbehol procesné postupy (2)

Bratislava 3. apríla (TASR) – Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) sa dnes dopustil hrubého útoku a informoval verejnosť na základe neúplných informácií, keď hovoril o podozreniach v súvislosti s kontrolou Privatbanky, ktorú vlastní investičná skupina Penta. Uviedol to dnes riaditeľ Privatbanky Ľuboš Ševčík v reakcii na vyhlásenie šéfa rezortu vnútra (KDH). Lipšic dnes informoval o tom, že mohla súkromná banka porušiť zákon tým, že nenahlásila dve zjavne podozrivé transakcie v celkovom objeme zhruba sedem miliónov eur. Vzhľadom na to, že malo ísť o opätovné porušenie, tak podľa neho môže Privatbanka čeliť odňatiu bankovej licencie.
"Samotná kontrola nie je ani zďaleka ukončená. Totižto banke len dnes zhruba o deviatej hodine bolo doručené oboznámenie s kontrolnými zisteniami a podľa tohto dokumentu banka má päť dní na to, aby sa vyjadrila k zisteniam a dala nejaké stanovisko. Napriek tomu pán minister o nich už dnes informoval, akoby to už bola hotová vec a definitívne výsledky," namietal riaditeľ súkromnej banky.
Zistenia finančnej polície sú podľa predstaviteľov súkromnej banky neopodstatnené. Tomu sa mohlo podľa nich predísť, ak by sa postupovalo v riadnom procese. "Až výsledkom správneho konania môže, ale aj nemusí byť uloženie sankcie. A pritom, ak by sa ukladala sankcia, tak musí byť braté do úvahy aj stanovisko banky," poukázal riaditeľ Privatbanky.
Jedna z transakcií sa mala týkať presunu troch miliónov eur z daňového raja, ktorým mala byť údajne stredoamerická krajina Belize, do maltskej banky. Z tej peniaze boli ďalej presunuté do Privatbanky. Tá už následne podľa Ševčíka nemala dôvod vyhodnotiť transakciu ako nedôveryhodnú, keďže v prípade daného klienta transakcia zodpovedala jeho majetkovému zázemiu. Vzhľadom na to, že prevod do Privatbanky sa uskutočnil v rámci EÚ a Privatbanka nemala z Malty informácie o podozrivom pôvode peňazí, nemala dôvod tieto skutočnosti preverovať. "Toto bolo OK z majetkového hľadiska a z toho, odkiaľ došli," zhrnul Ševčík. Či uvedený klient, ktorého totožnosť banka neprezradila, bude po týchto zisteniach zaradený do zoznamu rizikových zákazníkov, Ševčík neprezradil. Podľa viacerých médií má ísť o transakciu mediálne známeho podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý odmieta kauzu komentovať.
Túto, ale aj druhú, takmer štvormiliónovú transakciu systém banky podľa Ševčíka zaevidoval. "Vzhľadom na ich charakter banka ich nevyhodnotila ako neobvyklé. Banka preto zásadne nesúhlasí s tými zisteniami, ktoré sú v kontrolnej správe finančnej polície," dodal Ševčík.
Privatbanka v súvislosti s novými skutočnosťami zvažuje zmeniť trestné oznámenie z neznámeho páchateľa na oznámenie voči konkrétnej osobe. Či pôjde o vyšetrovateľov, alebo o Lipšica, nechcel Ševčík konkretizovať skôr, než sa definitívne rozhodne, že tak banka spraví. Predstaviteľom banky sa nepozdáva, že mali byť prezradené informácie, ktoré podliehajú bankovému tajomstvu.

UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 2. a 5. odsek a upravená v 3. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy