Ďalší deň bol v stratách

Akcie v Európe klesali druhým dňom v rade pre pesimizmus z boja proti dlhovej kríze.

Dnes očakávame výsledky stretnutia ministrov financií v Kodani, na ktorom sa bude rokovať o ďalších krokoch v boji proti európskemu dlhu vrátane budúcnosti dočasného záchranného valu a výšky prostriedkov v permanentnom vale, od ktorého bude závisieť dôvera zvyšku sveta v stabilitu eurozóny.

Včera to bola práve dôvera, ktorú negatívne ovplyvnil Jens Weideman, prezident nemeckej národnej banky, keď vyhlásil, že navýšenie záchranného fondu nevyrieši dlhovú krízu, čo je značne v rozpore s mienkou predstaviteľov zahraničných predstaviteľov štátov a organizácii, ktorí v záujme záchrany eurozóny požadujú navýšenie prostriedkov vo fonde aspoň na 1 bilión eur.

Obchodovanie na kapitálových trhoch tak zostáva poznačené neistotou investorov a z nej vyplývajúcich nízkych zobchodovaných objemov, v rámci ktorých dnes dominoval výpredaj za cieľom poistenia zisku.

Paneurópsky index dnes odpísal -1.06 % na 264.10 bodov. Najhoršie sa darilo akciám zo sektorov financií a základných materiálov, ktoré poklesli o -1.36 % respektíve -1.96 %. Hlavné európske národné indexy zakončili viac ako percento v mínuse: FTSE 100 -1.03 %, CAC 40 -1.14 % a DAX -1.13 %.

Zo stredajších makroekonomických údajov dopadla väčšina v USA negatívne. Objem žiadostí o hypotéku poklesol v týždni do 23. marca o -2.7 %, po tom ako predchádzajúci týždeň poklesol o -7.4 %. Objem objednávok na tovary dlhodobej spotreby za február nenaplnil očakávania keď vzrástol iba 2.2 %. Prepad v USA bol aj preto opodstatnený: Dow Jones -0.54 %, S&P 500 -0.49 % a Nasdaq -0.49 %.

Počas dňa sa začali množiť správy o možnom uvoľnení strategických rezerv ropy v USA, čo podmienilo pokles ceny tejto komodity až o 1.70 % na 105.50 USD za barel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy