Rally vrcholila vďaka Fedu

Globálny a celodenný rast akciových indexov podporený zo všetkých strán v závere dňa vyústil do solídnych ziskov.

EuroStoxx 600 indikoval +1.77 %-nú pozitívnu zmenu svojej hodnoty na 269.56 bodu, čím paneurópsky index atakoval svoje maximá zo záveru júla minulého roku, kedy naopak podľahol napätiu panujúcemu na akciových parketoch a indikoval strmý prepad jednotlivých titulov. Hlavné európske akciové indexy ukončili obchodný deň s vyše jednopercentnými ziskami: FTSE 100 +1.07 %, CAC 40 +1.72 % a DAX +1.37 %.

Rast na trhoch naštartoval indikátor ekonomickej nálady v eurozóne podľa prieskumu ZEW, ktorý v marci dosiahol úroveň 11 bodov, čo oproti februárovej hodnote -8.1 bodu naznačuje prevahu pozitívnych očakávaní budúceho vývoja ekonomiky eurozóny. K pozitívnemu sentimentu prispelo aj Taliansko, ktoré v utorok splnilo svoj cieľ pri predaji dlhu, keď v aukcii získalo 12 mld. eur. Ministerstvo financií predalo 364 dňové pokladničné poukážky v objeme 8,5 mld. s priemerným úrokom 1,405 % oproti predchádzajúcemu úroku 2,23 %, pričom výnosy talianskych dlhopisov poklesli už druhý deň v rade. Štart druhého balíka na záchranu Grécka plánuje eurozóna na stredu, pričom sa Španielsku ešte počas utorka podarilo vylobovať zníženie cieľu tohtoročného deficitu verejných financií na 5.3 % HDP z 4.4 % HDP.

Naši južní susedia sa dostali do nie zrovna ľahkej situácie, keď politickí predstavitelia Európskej únie vyzvali Maďarsko aby začalo aktívnejšie znižovať vysoký schodok verejných financií. Na výstrahu sa zhodli na obmedzení čerpania prostriedkov z kohézneho fondu do roku 2013. Krajine pohrozili zamrazením čerpania prostriedkov v objeme 495 mil. eur, a to v prípade ak by Maďarsko do 22. júna neprijalo potrebné ústretové opatrenia.

Zasadnutie Fed-u prinieslo nezmenenú úrokovú sadzbu a vyhlásenia, ktoré pripustili zmiernenie napätia na globálnych trhoch, avšak americká centrálna banka upozornila aj na riziko, ktoré predmetné napätie predstavuje. Bernanke taktiež skonštatoval citeľný pokles miery nezamestnanosti, ktorá však naďalej ostáva na neprimerane vysokej úrovni a preto plánuje Fed pokračovať vo svojej uvoľnenej menovej politike.

Zámorské indexy, nadopované slušnou dávkou rastových hormónov, tak v samotnom závere seansy indikovali svoje denné maximá, čo prinieslo vyvrcholenie utorňajšej rally: Dow Jones +1.68 %, S&P 500 +1.81 %, Nasdaq +1.88 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy