Ceny benzínov aj nafty v EÚ rastú

Ceny benzínov v Európskej únii (EÚ) nepretržite rastú od konca novembra minulého roku. Za ten čas zdraželi v priemere o 13,5 centu za liter. Ceny nafty idú hore bez prestávky päť týždňov. V 17 štátoch únie sú benzíny najdrahšie v histórii, nafta v 16 krajinách. Agentúru SITA o tom informoval internetový portál natankuj.sk. Benzíny zdraželi minulý týždeň v 21 štátoch únie, nafta v 17. Ceny benzínov stúpli najviac v Belgicku a vo Francúzsku. Najväčší rast cien nafty únia zaznamenala v Slovinsku a na Slovensku.

Slovensko sa v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie nachádza po minulom týždni na 16. mieste. V rebríčku najnižších cien nafty kleslo zo 14. miesta na 16. V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky a Rakúska má SR najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku. Benzíny a nafta bez daní sú na Slovensku lacnejšie iba v porovnaní s

Benzíny v SR sú oproti priemeru únie lacnejšie o 8,6 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššia o 4,5 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 2 centy za liter nižšiu hodnotu ako priemer v únii. Nafta bez daní je v SR v porovnaní s priemerom únie o 2,2 centu za liter drahšia.

Za rok stúpli ceny benzínov aj nafty v únii najviac v Taliansku. Slovensko za rok zvýšilo ceny benzínov o 13 centov za liter a je spolu s Cyprom na 19. mieste v porovnaní s krajinami, kde sa za rok najmenej zvyšovali ceny benzínov. Ceny nafty vzrástli o 17,7 centu za liter, čo SR dostalo na 25. miesto.

Súvisiace články

Aktuálne správy