E.ON spúšťa program budovania veľkých veterných parkov

Essen 20. februára (TASR) – E.ON, najväčší nemecký energetický koncern, ohlásil zmenu stratégie svojho podnikania. V budúcnosti sa zameria na výstavbu príbrežných veterných energetických parkov. Peniaze na projekty chce získavať aj od konzervatívnych investorov, medzi ktorých patria dôchodkové fondy a zaisťovne poisťovní.
Šéf dcéry E.ON Climate & Renewables Mike Winkel uviedol, že rozhovory s investormi sa už začali. V nasledujúcich piatich rokoch chce do projektov na výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov investovať asi sedem miliárd eur. Získanie externých prostriedkov umožní koncernu, aby realizoval väčšie projekty.
Šéf koncernu Johannes Teyssen uviedol, že koncern bude už v blízkej budúcnosti uvádzať do prevádzky veľké energetické ekologické kapacity každých 18 mesiacov. Park koncernu Amrumbank West v Severnom mori asi za miliardu eur má dodať prvú energiu v roku 2015. Súčasne sa pripravujú dva veľké projekty na otvorenom mori.
Nemecká spolková vláda chce dosiahnuť, aby sa podiel zelenej energie na spotrebe elektriny v krajine zvýšil do roku 2020 zo súčasných 20 na 35 %. Morské energetické parky majú zohrať pri dosiahnutí cieľa kľúčovú úlohu.
Energetické projekty v príbrežných oblastiach sa však realizujú pomaly. Problémy sa vyskytujú s ich napojením na rozvodnú sieť na pevnine. Chýbajú káble, ktorými by sa privádzala elektrina cez more k spotrebiteľom. Prejavuje sa nedostatok techniky a prevádzkovateľ siete Tennet nemá dosť investičných prostriedkov, aby dokázal držať krok s výrobcami primárnej energie.
Avšak v Európe výstavba morských energetických parkov svižne pokračuje. V roku 2010 dosiahol prírastok inštalovaného výkonu veterných generátorov 883 megawattov, vlani 866 MW.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy