Ceny ropy vyskočili na 9-mesačné maximum

Singapur 20. februára (TASR) – Ceny ropy pokračujú na začiatku nového týždňa v raste a vyšplhali sa na najvyššiu úroveň za 9 mesiacov. Hlavným býčím faktorom je zastavenie dodávok iránskej ropy do Británie a Francúzska pre spory okolo jadrového programu Teheránu.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa o 8.02 SEČ predával po 104,80 USD (79,64 eura). To je o 1,56 USD viac ako v piatok (17. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Predtým cena kontraktu vyskočila až na 105,21 USD za barel, čo je najvyššia cena americkej ropy s kontraktom dodania v nasledujúcom mesiaci od mája 2011. Marcový kontrakt na americkú ropu počas piatka posilnil o 93 centov na 103,24 USD za barel. Ropa Brent s aprílovým kontraktom dnes ráno zdražela o 1,05 USD na 120,63 USD/barel.
Zdraženie ropy spôsobilo predovšetkým nedeľné (19. 2.) oznámenie iránskeho ministerstva ropného priemyslu, že krajina zastavila dodávky čierneho zlata francúzskym a britským firmám. Teherán ako príčinu uviedol ropné embargo Európskej únie (EÚ), ktoré malo začať platiť v plnom rozsahu až od leta.
Ďalším býčím faktorom je rozhodnutie Číny zvýšiť peňažnú zásobu. Peking chce týmto opatrením podporiť úverovanie a rast ekonomiky. Čínska centrálna banka v sobotu (18. 2.) informovala, že znižuje povinné bankové rezervy.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy