Utorkový pokles neprekvapil

Akciové trhy majú za sebou typický utorok, počas ktorého sa zvyčajne prejavuje cyklický trend čiastočného umazania ziskov z pondelka.

Tento utorok to bolo čiastočne zapríčinené aj ďalším znižovaním ratingov v eurozóne, tentokrát zo strany ratingovej agentúry Moody´s. Tá znížila ratingy celkovo šiestich krajín vrátane Talianska, Španielska a Portugalska. Agentúra ako dôvod uviedla nedostatočné kroky krajín pre uistenie trhov o stabilizovaní situácie. Pre budúci vývoj ratingov bude hrať hlavnú úlohu najmä výkon a jasnosť opatrení ohrozených krajín pre boj s dlhovou krízou na makroekonomickej úrovni.

Dobrými správami rezonujúcimi na trhoch boli najmä nárast indexu dôvery investorov v Nemecku, ktorý sa vyšplhal na 10-mesačné maximum a ďalšia úspešná aukcia dlhopisov v Taliansku, na ktorej sa predal dlh v objeme 6 miliárd eur pri najnižších nákladoch od marca 2011 a to aj napriek čerstvo zníženému ratingu. Pozitívny bol aj rast maloobchodných tržieb v USA za január (+0.4 %) a to aj napriek tomu, že bol iba polovičný oproti očakávaniam analytikov. Ak totiž vylúčime predaje automobilov, ktoré zaznamenali najväčšia spomalenie, dosiahol rast tržieb hodnotu +0.7 %, čo je viac ako očakávali analytici.

Hlavné akciové indexy v Európe uzavreli obchodný deň v miernej strate: FTSE 100 -0.10 %, CAC 40 -0.26 %, DAX -0.15 % a Euro Stoxx 600 -0.23 % na 262.56 bodov. Celkovo vykázalo pokles všetkých 18 západoeurópskych národných indexov. Hlavné akciové indexy v USA obchodovali podobne ako európske, no na konci skončili približne na nule: Dow Jones +0.03 %, S&P 500 -0.09 % a Nasdaq +0.02 %.

Martin Cesnak

analytik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy