Koniec volatilných trhov ešte nie je za nami

Minulý týždeň sa ukončil v relatívne dobrej nálade. Očakávaná recesia sa po zverejnení pozitívnych ukazovateľov a hospodárskych výsledkov „ťahúňov“ sa zmenila na očakávanú konjunktúru. Taktiež sa netrpezlivo čaká na správu A. Greenspana o stave americkej ekonomiky, ktorá naznačí možné zmeny úrokových sadzieb Fed.

Posilnenie Dolárového fondu spoločnosti VÚB Asset Management (VÚB AM) spôsobili podľa slov Gabriela Hinzellera, člena predstavenstva VÚB AM, najmä dlhopisy Maďarska, Talianska, Španielska a spoločností Deutsche Telecom a General Electric. Pod rast fondu sa podpísala aj situácia v Argentíne, keď sa z tohto regiónu stiahli investori, čím podporili ceny amerických štátnych dlhopisov. O rast hodnoty Korunového fondu sa postaral dlhopis FNM a dlhopisy spoločnosti Bremer. Tretí fond VÚB AM, Eurofond, zaznamenal najvyššie zhodnotenie spomedzi fondov tejto spoločnosti. Ako ďalej uviedol G. Hinzeller, tento fond vzrástol vďaka pozitívnemu vývoju kurzu EUR/SKK. Ten ovplyvnili už spomínaná situácia v Argentíne a zverejnenie veľmi pozitívnych údajov o nemeckej priemyselnej produkcii.

Predstavenstvo Asociácie správcovských spoločností (ASS) koncom apríla tohto roku rozhodlo o prijatí spoločnosti Agroinvest za riadneho člena ASS. Otvorený podielový fond Slnko by mal byť podľa Romana Scherhaufera, výkonného riaditeľa ASS, súčasťou tabuľky už v najbližšom období.

V minulom týždni pribudlo v tabuľke ASS päť nových fondov Capital Invest. Vstupom týchto fondov počet otvorených podielových fondov na Slovensku dosiahol 91. Ako uviedla Jana Tomková, vedúca oddelenia marketingu Bank Austria/ Creditanstalt (BACA), ponuku fondov rozšírili po dobrých skúsenostiach s predajom fondov a po mnohých odozvách klientov o rozšírenie ponuky. Konkrétne ide o fondy Eastern Europe, Teleworld Stock a Master Fonds dynamisch. Prvé dva sú akciové fondy, tretí je fond fondov, ktorý investuje nielen do fondov vlastnej a aj do fondov iných správcovských spoločností. Podmienky predaja pre tieto nové fondy sú rovnaké ako pri už existujúcich fondoch a poplatky sa pohybujú približne na rovnakej úrovni ako pri doterajších fondoch. Jedinou novinkou je fond fondov, ktorý sa v ponuke BACA objavil po prvý krát, kde klient môže jednou investíciou investovať do viacerých fondov naraz.

Capital Invest Teleworld Stock je akciový podielový fond, ktorý investuje do Blue Chips v odvetviach telekomunikácii, médií a zábavnej elektroniky na celom svete. Hovorí sa mu aj odvetvový fond.

Capital Invest Eastern Europe Stock investuje do akcií podnikov vo východnej Európe ako aj v Rusku. Tento fond je rizikovejší ako ostatné fondy a je určený rizikovoorientovaným investorom. Jeho cieľom je dosiahnutie celkového výnosu, ktorý zodpovedá dlhodobému akciovému indexu vo východnej Európe. Je koncipovaný výlučne ako rastový fond, dividendy teda nie sú vyplácané ročne, ale sú znova reinvestované.

Capital Invest Master Fonds dynamisch investuje minimálne tretinu svojho majetku do dlhopisových fondov a maximálne dve tretiny majetku do akciových fondov. Tento fond je určený taktiež pre investorov zameraných na rizikovejšie fondy. Fond je alternatívou k investovaniu do zmiešaných fondov. Jeho investičným cieľom je nárast kapitálu a hodnoty majetku.

BACA sprostredkúva predaj fondov Capital Invest a v jej ponuke je 21 otvorených podielových fondov, ktoré sa delia na výnosové a rastové. Pri rastovej forme sa výnosy nevyplácajú, ale reinvestujú. Pre vývoj a rast fondu nie je rozhodujúce, v ktorej forme sú prostriedky investované, pretože všetky prostriedky, investované buď vo výnosovej alebo v rastovej forme, plynú do jedného fondu.

Súvisiace články

Aktuálne správy