Agentúra S&P vymazala optimizmus

Bratislava 16. januára (TASR) – Minulý týždeň sa na akciových trhoch niesol v prevažne pozitívnom duchu, za čo možno ďakovať hlavne úspešným aukciám štátnych dlhopisov problémových krajín eurozóny. Španielsko predalo 3-ročné dlhopisy za 4,27 miliardy eur s výnosom 3,384 %, 4-ročné za 2,5 miliardy eur s výnosom 3,748 % a 5-ročné za 3,21 miliardy eur s výnosom 3,912 %. Aukcia bola úspešná, keďže sa pôvodne plánovalo predať polovičný objem dlhopisov. Navyše klesol aj výnos týchto dlhopisov oproti predchádzajúcej aukcii, kde napríklad 3-ročné dlhopisy mali rizikovú prirážku 5,95 %. Talianske dlhopisy so splatnosťou 1 rok sa predali v objeme 8,5 miliardy eur a výnos z nich klesol na 2,74 % z predchádzajúcej úrovne 5,95 %. V prípade dlhopisov s platnosťou do novembra 2014 sa upísalo za 3 miliardy eur pri výnose 4,83 % v porovnaní s výnosom 5,62 % z podobnej aukcie v decembri.
Okrem úspešných aukcií mala na trhy výrazný pozitívny vplyv aj ECB, ktorá ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 1 % a tiež vyjadrenie Merkelovej, že Nemecko je pripravené poskytnúť v úvode viac kapitálu do európskeho fondu ESM, čím vyslala veľmi pozitívny signál smerom k trhu a aj spoločnej mene.
Tá počas týždňa prejavovala vôľu na rast, krk jej však zlomila v piatok ratingová agentúra S&P, ktorá po skončení obchodného dňa pripravila o najvyšší možný rating "AAA" Francúzsko a Rakúsko. Týždeň tak namiesto v ziskoch uzavrelo euro v strate -0,29 % a siahlo tak na svoje 16-mesačné minimum na úrovni 1,2680 EUR/USD.
Z korporátneho hľadiska sa darilo najviac holandskému výrobcovi navigačných zariadení TomTom (+17,53 %) a nemeckej Commerzbank (+15,92 %). Prvý menovaný ťažil z uzavretia strategického partnerstva s najväčším výrobcom smartphonov, spoločnosťou Samsung, ktorá bude používať vo svojom smartphone Wave3 práve mapy holandského výrobcu. Druhá menovaná spoločnosť ťažila predovšetkým z celkovo pozitívneho sentimentu, ktorý vznikol počas týždňa okolo bánk a tiež z potvrdenia trojpercentného rastu nemeckej ekonomiky.
Tento týždeň analytici očakávajú viacero významných makroúdajov. Európske zastupuje vývoj indexu spotrebiteľských cien a bežný účet platobnej bilancie v eurozóne. Americké bude zastupovať index cien výrobcov, index spotrebiteľských cien a tiež predaje existujúcich domov. Samozrejmosťou budú novinky z trhu práce.
TASR informoval Boris Penev, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy