Pouliční iránski veksláci pôjdu do väzenia

Teherán 15. januára (TASR) – Iránske úrady budú zatýkať pouličných vekslákov. Dnes o tom informujú iránske denníky. Je to najnovší pokus, ako chce vláda zabrániť poklesu kurzu národnej meny, riálu, voči doláru. Kurz riálu začal prudko klesať aj v súvislosti s rozšírením správ o ekonomických sankciách Západu voči Teheránu.
"Pouliční díleri budú trestne stíhaní a tí, ktorí vymieňajú valuty a nedávajú na operácie potvrdenky, budú zatknutí," uviedol dnes denník Ebtekar, ktorý citoval viceguvernéra centrálnej banky Ibrahima Darvišiho.
Riál tento mesiac klesol voči doláru na historické minimum po tom, ako koncom decembra prezident Barack Obama podpísal zákon o protiiránskych sankciách.
Teherán však opatrenie bagatelizuje tvrdením, že má dosť petrodolárov. Predstavitelia štátnych orgánov obviňujú špekulantov, že zvyšujú kurz dolára, že ich sankcie zastavia chúťky Iráncov dosiahnuť rýchly zisk na poklese národnej meny. Derviši povedal, že u ľudí, u ktorých sa nájdu valuty a nebudú mať účet o ich nadobudnutí legálnou cestou, dostanú pokutu dvojnásobok sumy, ktorá sa u nich nájde.
Pracovníci zmenární, ktorých kontaktovala agentúra Reuters, uviedli, že úplne zastavili predaj valút po tom, ako od centrálnej banky dostali pokyn, že dolár nesmie stáť viac ako 14.000 riálov. Na čiernom trhu stojí medzi 16.000 a 17.000 riálov.
Finančná internetová stránka Mesghali, ktorú mnohí Iránci otvárajú, aby sa dozvedeli reálny kurz národnej meny, uvádza, že dolár sa dnes mení za 16.950 riálov. Je to o 50 % viac, ako je stanovený referenčný kurz centrálnej banky 11.280 riálov.
Vláda internetovú stránku Mesghali už niekoľko dní dôsledne blokuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy