Draghi zlomil krídla forintu

V priebehu dnešného dopoludnia sa maďarský forint voči euru obchodoval v blízkosti úrovne 306 EUR/HUF, čo pre maďarskú menu znamenalo viac ako 1.5 %-né posilnenie voči stredajšej záverečnej hodnote na úrovni 310.84 EUR/HUF.

Na vývoj meny vplývali pozitívne medzinárodné správy o úspešnej talianskej a španielskej aukcie. Podobne ako aukcia v krajine, v rámci ktorej maďarská agentúra pre riadenie štátneho dlhu predala dlhopisy za 44 mld. HUF, čo prekonalo stanovený cieľ 33 mld. HUF. Výnosy v rámci aukcii taktiež zaznamenali pokles: 5-ročných dlhopisov na 9.41 % z decembrových 9.63 % a 10-ročných dlhopisov na 9.38 % z decembrových 9.70 %.

Ďalšou pozitívnou správou bola zmena prístupu maďarskej vládnej garnitúry k rokovaniam s MMF, ktoré však podľa hovorcu menového fondu, Gerry-ho Rice-a cca. hodinu pred záverom obchodovania v Európe stále nezačali.

„Úder pod pás“ prišiel až z úst Maria Draghiho, ktorý zo strany ECB prejavil vážne obavy ohľadom maďarskej situácie. Forint sa tak v záverečnej fáze obchodovania v Európe obchodoval okolo úrovne 308.50 EUR/HUF.

Obchodovanie ďalších regionálnych mien prebiehalo v pozitívnejšom duchu, česká koruna voči euru vzrástla o +1.03 % na hodnotu 25.593 EUR/CZK. Vyše jednopercentný zisk z trhov si odniesol aj poľský zlotý (+1.17 %), ktorý sa voči euru v závere európskej seansy obchodoval na úrovni 4.4137 EUR/PLN. Samotné euro voči doláru ku koncu dňa v Európe taktiež posilňovalo, a to o viac ako +0.90 %, obchodovanie sa tak odohrávalo okolo úrovne 1.2822 EUR/USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy