Nový rok priniesol do USA viac práce

Bratislava 9. januára (TASR) – Začiatok nového roka, ktorý postupne získava prívlastok "rozhodujúci" až "zlomový", na akciové trhy priniesol zmiešaný vývoj. Silný štart, pod ktorý sa podpísali zisky z prvých dvoch seáns, pribrzdil až neskorší príchod červených čísiel.
Nemecký DAX si z trhov odniesol +2,7 %, kým maďarský BUX naďalej "chátral" a odovzdal -5,1 % zo svojej hodnoty. Dlhodobé problémy našich južných susedov vyústili k strate ratingu v investičnom pásme aj u agentúry Fitch. Tá sa totiž pridala k Standard & Poor’s a Moody’s a znížila rating krajiny na úroveň "BB+" s negatívnym výhľadom. Často skloňovaná kontroverznosť vnútroštátnej politiky a obavy, že krajina nebude schopná zaistiť finančnú pomoc od MMF a EÚ, v kombinácii s ratingom vôbec nepomohli maďarskej mene, ktorá narazila na svoje nové historické minimum 324,24 EUR/HUF.
O rozšírenie vlny výpredajov sa v druhej polovici týždňa znovu postaral bankový sektor na starom kontinente. Banky strácali od momentu, keď španielska tlač reportovala, že vláda uvažuje o možnosti požiadať o pôžičku EÚ a MMF. Podľa nepotvrdenej správy by mali Španieli požiadať o finančnú pomoc za účelom financovania reštrukturalizácie ich národnej banky.
K rozsiahlym stratám finančného sektora výrazne prispeli aj akcie UniCredit SpA, ktoré od novembrového ohlásenia emisie nových akcií klesli takmer o 50 % a aj počas uplynulého týždňa vyvolali viacnásobné zastavenie svojho obchodovania v Miláne. Talianska banka v rámci predaja nových akcií za cenu 1,943 eura chce zvýšiť svoje základné imanie o 7,5 miliardy eur. Tento krok ale nejedného investora privádza k rozhodnutiu zbaviť sa svojho podielu v banke, akcie UniCredit SpA tak stratili 37,98 % a týždeň ukončili na hodnote 3,982 eura.
Na cestu záporného vývoja sa vydalo aj euro, ktoré voči doláru počas týždňa stratilo 1,84 % a týždeň uzavrelo na hodnote 1,2722 EUR/USD.
Zámorie ostalo výpredajmi menej dotknuté a vo štvrtok už hlásilo dobré vyhliadky pre piatkový údaj nezamestnanosti, keď nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v týždni do 31. decembra minulého roka klesli o 9000 na úroveň 372.000 žiadostí, pričom analytici počítali s miernejším poklesom na 375.000 žiadostí. Nezamestnanosť v USA, ktorá sa zverejnila v piatok, taktiež prekvapila, keď za mesiac december nečakane klesla na 8,5 % v porovnaní s očakávaným rastom na úroveň 8,7 %.
Investorov svojím výkonom počas minulého týždňa presvedčili hlavne automobilky, a to vďaka predpovediam R. L. Polk & Co., ktorá podľa agentúry Bloomberg na rok 2012 predpovedá 6,7-% rast predajov áut a ľahkých dodávok, ťahaný predovšetkým dopytom z Číny. Nemecký DAX svojím 7,52-% rastom okrem iného podporil aj Daimler, ktorý tak týždeň ukončil na hodnote 36,47 eura.
Tento týždeň analytici očakávajú ohlásenie úrokovej sadzby zo strany ECB a zverejnenie priemyselnej produkcie eurozóny za november 2011. V USA sa zverejnia decembrové maloobchodné tržby a predbežný vývoj spotrebiteľskej dôvery podľa prieskumov Michiganskej univerzity.
TASR informoval Zoltán Csiba, analytik CAPITAL MARKETS, o. c. p., a. s.

Súvisiace články

Aktuálne správy