Závislosť USA na energiách klesá

Americké akciové trhy zaznamenali počas včerajšieho dňa len malú zmenu: Dow Jones +0,17%, Nasdaq -0,10% a S&P500 +0,2%. Dopad na obchodovanie mali slabšie výsledky nemeckej aukcie, rekordné depozity v overnight facilitách ECB a továrenské objednávky z USA.

Depozity sú príliš vysoko

Európska centrálna banka po prvej aukcii 3-ročných LTRO operácii (489 mld. €) zaznamenala rast depozitov komerčných bánk v overnight facilitách. Peniaze z LTRO operácie boli využité spôsobom, ktorý sa pravdepodobne väčšine analytikov a samotnej ECB nepozdáva. Práve včera bol prekonaný rekord a depozity dosiahli 453 mld. €. ECB pomohla bankovému sektoru, avšak ten zdroje nepreinvestuje, alebo nepožičia tieto prostriedky a bude sa snažiť splniť nové regulácia a hlavne nehľadať „externé zdroje financovania“. Deleverdžing európskych bánk pokračuje a pravdepodobne sa ešte zintenzívni počas 1Q 2012. Nasledujúca aukcia LTRO bude 29.2.2012 a očakáva sa rast k 700 mld. €. Môže sa preto stať, že banky sa cez LTRO refinancujú zo zdrojov ECB. Odhaduje sa, že európskym bankám chýba kapitál vo výške 2 – 3 bil. €.

Závislosť USA na energiách klesá

Spojené štáty americké podobne ako všetky rozvinuté ekonomiky je závislá na energiách. Bez energií by nemohla žiadna zložitejšia súčasná ekonómka fungovať, avšak vzhľadom na pravdepodobné prekonanie ropného vrcholu sa čoraz viac začína skloňovať efektivita energií. USA sa snaží posledných rokoch investovať do nových technológii a do zelenej energie, za čo si aj Obamova administratíva vyslúžila veľmi veľa kritiky (často opodstatnenej). V poslednom reporte od analytika Citigroup Tobiasa Levokovicha sa poukazuje na fakt, že USA potrebuje stále menej energie na väčší rast HDP a práve táto energetická nezávislosť je dôvodom na optimizmus.


Neznáma v rovnici?

Otázka je, či je to kvôli efektivite energetiky, alebo kvôli iným faktorom. Prvý sporným bodom je pokles výroby v USA v posledných 2 dekádach. Práve priemysel je hlavným spotrebiteľom energetiky a ide ruka v ruke s dopravou. Pokiaľ teda dochádza k odchodu priemyslu do iných krajín a HDP napriek tomu stúpa napríklad vďaka finančnému sektoru alebo iným sektorom menej závislým od energii, vytvára to chybu v tejto „rovnici“. Druhým sporným bodom je samotná ťažba ropy v USA. Silným argumentom pre túto tézu je, že USA má relatívne veľké zásoby ropy. Pravdou je, že spotreba osobných automobilov sa znižuje a tie sú skutočne efektívnejšie. Avšak nové ťažiská ropy sú čoraz ťažšie dostupné a objem vynaloženej energie na samotnú ťažbu sa výrazne zvyšuje. Preložené do ekonomického jazyka, pred 80 rokmi ste potrebovali na ťažbu „ropy zopár chlapov s lopatami, ktorým ste dali zopár dolárov „, dnes potrebujete technológie za miliardy USD a drahú infraštruktúru. Navyše riziko ekologickej katastrofy je obrovské, spomeňme tanker Exxon Valdés a vrt Deep water horizon. 
Amerika sa stáva viacej nezávislou na energiách, ale v tejto optimistickej vízii je viacero neznámych, ktoré môžu spôsobiť viacero komplikácii. Hrubý domáci produkt USA rastie do značnej miery vďaka dlhu a ten žiadnu ropy, uhlie, alebo zemný plyn nepotrebuje.

Dnešný výhľad

Pozitívne výsledky zmeny ADP zamestnanosti a nových žiadostí o podporu nezamestnanosti by mali zmierniť negatívny sentiment na finančných trhoch. Americké akciové trhy minulý rok dokázali, že európske problémy nemajú tak výrazný dopad na US spoločnosti a čo naviac US ekonomika, napriek svojím problémom je stabilnejšia ako európska. Práve preto v nadchádzajúcej búrke na finančných trhoch vidíme, že americké akcie si oproti európskym do istej miery udržiavajú hodnotu a práve divergencia medzi ISM z USA a PMI z EU poukazuje aj na väčší optimizmus v nasledujúcom kvartáli. US akciový trh je pred nadchádzajúcou výsledkovou sezónu značne nervózny a netrpezlivo sleduje približujúci sa dlhový strop, ktorý bude musieť by už čoskoro opäť navýšený. Dnes očakávam zatvorenie medzi 1258 (200 MA) a 1267 bodmi. Výhľad je mierne medvedí.

 

Autor: Peter Greguš | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy