Barel WTI sa predával v Singapure po 102,63 USD

Singapur 4. januára (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 102,63 USD (78,86 eura). V utorok (3. 1.) vzrástla jeho cena o 4,13 USD a na záver obchodného dňa stál v New Yorku 102,99 USD.
V Londýne zlacnel barel severomorskej ropy Brent o 16 centov na 111,97 USD.
Cena barelu WTI od októbra vzrástla zo 75 USD o viac ako 35 %. Impulzom pre jej stúpanie boli pozitívne správy o posilňovaní americkej ekonomiky. Americká priemyselná výroba dosiahla v decembri najvyšší prírastok za posledných šesť mesiacov. V prvých dňoch nového roka prišli povzbudzujúce informácie aj o vývoji nemeckej a čínskej ekonomiky.
Ďalším faktorom vzostupu ceny ropy na svetovom trhu je teraz aj pokračujúce napätie medzi Západom a Iránom, ktorý sa nechce vzdať svojho jadrového programu. Západ ho pokladá za vojenský, kým Teherán tvrdí, že jadrovú energiu chce využívať len na mierové účely.
Analytik Richard Soultanian z americkej spoločnosti NUS Consulting sa domnieva, že úroveň ekonomickej aktivity a pomery na trhu s ropou nevytvárajú predpoklady na súčasnú vysokú cenu komodity. Avšak je jasné, že sa iránsku krízu nepodarí vyriešiť rýchlo a vývoj na trhoch v blízkej budúcnosti bude ovplyvňovať miera riziká v tejto oblasti a nie reálne pomery medzi dodávkami suroviny a záujem o ňu.

Súvisiace články

Aktuálne správy