Ceny ropy vzrástli viac ako o 3 %

New York 3. januára (TASR) – Ceny ropy dnes vzrástli viac ako o 3 % v reakcii na zvyšujúce sa napätie v Perzskom zálive, ktoré ohrozuje dodávky komodity z tohto kľúčového regiónu.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári sa dnes o 17.38 h SEČ predával po 102,23 USD (78,55 eura). To je o 3,40 USD viac ako v predchádzajúci týždeň na záver obchodovania. V priebehu dneška sa cena WTI nakrátko vyšplhala až na 102,88 USD za barel. V pondelok 2. januára bola burza v New Yorku pre prázdniny zatvorená.
Severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes zdražela o 3,37 USD na 110,75 USD za barel a nakrátko dosiahla úroveň 111,58 USD/barel.
Dôvodom prudkého zvýšenia cien ropy je eskalácia napätia v Perzskom zálive. Irán pohrozil, že ak sa americká lietadlová loď presunie do zálivu, podnikne odvetné kroky. Je to najagresívnejšie vyhlásenie Teheránu, ktorý čelí finančným sankciám zo strany USA a Európskej únie. Washington aj Brusel pritom zvažujú, že tieto sankcie ešte rozšíria. Teherán zase varoval, že potom zablokuje úžinu, cez ktorú sa prepravuje z arabských krajín ropa najmä na Západ.

Súvisiace články

Aktuálne správy