Politika FED prináša prvé ovocie

Tento týždeň sa naplno rozbehne zverejňovanie polročných výsledkov hospodárenia spoločností a takisto budú zverejnené aj najnovšie makroekonomické ukazovatele o vývoji inflácii a spotrebiteľskej dôvere. Správcovská spoločnosť Agroinvest odsúhlasila zmenu v štatúte svojho otvoreného podielového fondu Slnko.

Pozitívne reakcie trhov na znižovanie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou (FED) sa podpísali pod nárast hodnoty fondov Istro Asset Management. Investori, podľa Branislava Habána zo spoločnosti IAM, privítali najmä správu, že Fed bude naďalej pozorne sledovať vývoj stagnujúcej ekonomiky, čím sa nevylúčila možnosť ďalšieho znižovania sadzieb. Na začiatku týždňa zverejnené makroekonomické údaje prispeli k pozitívnej nálade a viedli k domnienke, že expanzívna menová politika Fedu začína prinášať svoje prvé ovocie. Následne prišli varovania o negatívnych hospodárskych výsledkoch od popredných firiem technologického sektora, ako napr. spoločnosti AMD a EMC, čím sa vyrovnali počiatočné zhodnotenia. Pozitívny vplyv na celkový vývoj malo aj zhodnocovanie amerického dolára voči EUR, nakoľko väčšina akcií v obidvoch fondoch je denominovaná v USD. Tento týždeň sa naplno rozbehne zverejňovanie polročných výsledkov hospodárenia spoločností a takisto budú zverejnené aj najnovšie makroekonomické ukazovatele o vývoji inflácii a spotrebiteľskej dôvere, čo pre fondy zaručuje rozkolísaný týždeň plný prekvapení. Z tohto dôvodu vo fonde Globálny akciový naďalej udržujú nadštandardný podiel finančných prostriedkov.

Správcovská spoločnosť Agroinvest odsúhlasila zmenu v štatúte svojho otvoreného podielového fondu Slnko, ktorou s platnosťou od tohto mesiaca sa mení počiatočná hodnota podielu z 3000 Sk na 1 Sk. „Týmto sme spravili ústretový krok k verejnosti. Dnes sa môžu sami rozhodnúť, koľko investujú, čo je jednoduchšie a prehľadnejšie,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Ing. Vladimír Bencz.

Fond Slnko bol do marca 2001 uzatvoreným podielovým fondom. S otvorením fondu vznikla zo zákona požiadavka na dosiahnutie NAV minimálne na úrovni 50.000.000,- Sk. Ciele a prognózy Agroinvestu na NAV podielového fondu sú aj v horizonte do konca roka 2001 vyššie. Fond Slnko je zatiaľ jediným fondom v správe tejto spoločnosti, no D. A. Hatok, z marketingu spoločnosti, nevyvrátil možnosť otvorenie nových fondov, ktoré by mali veľký trhový potenciál.

V minulom týždni smerovalo do otvorených podielových fondov 21,5 mil. Sk. Najviac financií smerovalo do zmiešaných fondov. Tieto čísla však nemôžu byť smerodajné, pretože v tabuľke uvádzanej Asociáciou správcovských spoločností nie sú uvedené údaje o fondoch WIOF.

Súvisiace články

Aktuálne správy