Oslabí striebro o ďalších 80%?

V poslednej analýze ohľadom striebra sme hovorili o znížení nášho ročného výhľadu na striebro z úrovne $25 na $15. Je možné, že po súčasnom 40% prepade môžeme vidieť takto nízke úrovne? Myslíme, že áno; avšak na trhu existujú analytici očakávajúce ešte nižšie úrovne. Jedným z nich je Macro Man. Prinášame vám časť z jeho výbornej analýzy „Scrap Silver“.

Hoci máme na zlato nejednoznačný pohľad, myslíme si , že striebro je jednoznačne prekúpené, dokonca aj po poslednom prepade. Podobne ako platinové kovy (PGMs), striebro je  pseudo-drahý kov.  Zlatu pomáha všetko z tohto: centrálne banky,  indické svadby, čínsky retail a Ilumináti.

Ak si zoberieme GFMS dáta alebo dáta Silver Institute, dopyt po striebre je z 50% tvorený priemyselným dopytom, z ktorého 20% je fotografia – zomierajúci biznis. Podobne sú na ústupe strieborné výrobky a jediné, čo drží striebro hore je dopyt z ETF. V zásade vidíme hrozivé fundamenty na strane priemyselného dopytu, avšak investičný dopyt je v poriadku. Alebo nie? Rozhodne nie!

Produkcia striebra pochádza zo stabilných krajín ako je LATAM a Austrália a postupne rastie. Produkcia však nerastie kvôli samotnému striebru, ale kvôli tomu, že je vedľajším produktom pri výrobe ostatných komodít. Priložený graf ukazuje, že ponuka striebra sa od roku 2001 zvýšila o takmer 30%. Na druhej strane dopyt po striebre ostáva stabilný. Momentálne dosahuje rozdiel medzi produkciou a dopytom až 214 miliónov uncí.

Dopyt a ponuka striebra

Takže ponuka rastie do neba. Hotovostné náklady na produkciu striebra sú $5 za uncu kvôli štatútu striebra ako vedľajšieho produktu. To je iba 15% z jeho súčasnej ceny. Ak si porovnáme ostatné platinové kovy, tie zďaleka nie sú na tom tak zle. Ich cena rastie kvôli tlakom na zvyšovanie ich nákladov, čo rozhodne nie je prípad striebra.

Priložená tabuľka ukazuje, koľko investičného dopytu by bolo treba na to, aby sa trh so striebrom dostal do rovnováhy. Obrázok to nie je pekný. ETF nie sú všetkým, no počas tohto roku sme zo strieborných ETF videli odliv 50 miliónov uncí striebra, pričom exituje previs ponuky v objeme ďalších 214 miliónov, aby sa na trhu zabezpečila rovnováha.

Takže s tým, ako sú náklady na produkciu striebra nižšie o 80% a na trhu je obrovský prebytok striebra, nechápeme, prečo sa ľuďom páči tento drahý kov. Ak chcete nakupovať niečo, čo má hodnotu blízku výrobným nákladom, nakupujte platinové kovy (nikel, zinok). Ak chcete hrať na znehodnotenie peňazí, nakupujte zlato. A pokiaľ sa necítite bezpečne s týmto rizikom na kovoch, predávajte striebro, pretože tento trh nemá absolútne žiadny zmysel…

Zdroj: Macro Man

Autor: Ronald Ižip | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy