Americké akciové trhy ožili

Americké akciové trhy koncom minulého týždňa ožili, čo bolo reakciou na zníženie úrokov na pravidelnom zasadnutí FED. V najbližšom období sa očakávajú mierne nárasty cien akcií v dôsledku vyčerpania negatívnych správ spoločností a kvôli pravdepodobnému oživeniu ekonomiky USA v druhej polovici tohto roku.

Americké akciové trhy koncom minulého týždňa ožili, čo bolo reakciou na zníženie úrokov na pravidelnom zasadnutí FED. Podľa slov Martina Ďurinačika, portfóliového manažéra Tatra Asset Management, tento krok bol na trhu široko očakávaný a priaznivý, hoci nemal až taký dramatický efekt. Jemnosť reakcie bola spôsobená začínajúcou sezónou zverejňovania hospodárskych výsledkov za prvý polrok. Toto obdobie preto udržuje investorov v nervozite.

Pokles fondov Hi-tech akciový a Renta globálny akciový spoločnosti J&T Asset Management (J&T AM) (ISJTAM) Vladimír Gešperík, portfóliový manažér J&T AM zdôvodnil čiastočným poklesom cien akcií spoločností z portfólia spomínaných fondov ako i posilnením kurzu SKK/USD. V najbližšom období však očakáva mierne nárasty cien akcií v dôsledku vyčerpania negatívnych správ spoločností a kvôli pravdepodobnému oživeniu ekonomiky USA v druhej polovici tohto roku. Najvyššie nárasty spomedzi zmiešaných fondov dosiahli fondy Renta I -35 až 55 správcovskej spoločnosti J&T AM, ktoré sa pretransformovali z uzavretých na otvorené. Podľa vyjadrenia Ľ. Straku, z marketingu J&T AM, v blízkej budúcnosti sa tieto fondy zlúčia s fondom Renta globálny akciový. Vývoj týchto zmiešaných fondov bol podľa V. Gešperíka ovplyvnený nárastom cien akcií VÚB.

V tabuľke uvádzanej ASS pribudol v minulom týždni ďalší fond KBC. Investičná stratégia fondu ČSOB- Konzervatívny je podľa Petra Kovácsa, investičného poradcu v ČSOB, koncipovaná pre najopatrnejších investorov, ktorí uprednostňujú bezpečné investície. Ich hodnota by sa teda nemala znižovať a výnos by mal v horizonte od jedného roka mierne prevýšiť úročenie termínovaných vkladov v CZK. 44% prostriedkov fondu je uložených v nástrojoch peňažného trhu, zvyšok tvoria štátne dlhopisy subjektov s vysokým ratingom denominované v CZK a EUR.

Podľa smerovania investícií by sa dalo povedať, že investori sa nevedia rozhodnúť medzi investovaním do akciových a dlhopisových fondov. Do oboch trhov totiž smerovalo v minulom týždni vyše 53 mil. Sk (akciové fondy 28 mil. Sk, dlhopisové fondy 25 mil. Sk) najvyššie predaje z dlhopisových fondov dosiahli fondy Korunový dlhopisový TAM (OFTAMKDF) a VB-Interbond Volksbanken KAG (OFVBIB). 12-miliónový predaj podielov zaznamenal akciový fond WIOF Global Equity (OFWIOFGLOB) správcovskej spoločnosti AIG Brandes.

Správcovská spoločnosť J&T AM plánuje od septembra tohto roka rozšíriť portfólio svojich spravovaných fondov o ďalšie nové otvorené podielové fondy. Do všetkých nových otvorených podielových fondov budú môcť investori investovať aj prostredníctvom Programu sporenia. Počas obdobia štyroch týždňov odo dňa začiatku predaja budú môcť investori uskutočniť nákup podielových listov nových fondov za začiatočnú hodnotu podielu (1 Sk) a bez vstupného poplatku.
Konkrétne ide o dlhopisové fondy Eurobond a U.S. Bond, ktoré budú zameraná na investovanie do zahraničných pevne úročených cenných papierov, najmä do cenných papierov, ktorých emitent ma sídlo v krajinách Európskej únie (Eurobond) a USA (U.S. Bond). Nové akciové fondy Euro akciový a Japan akciový investujú do akcií renomovaných spoločností Európskej únie, resp. do akcií japonských firiem a spoločností so sídlom v juhovýchodnej Ázii. Investície fondov budú smerovať hlavne do akcií spoločností zaradených do európskeho akciového indexu EuroStoxx 50, resp. do akcií spoločností z japonského akciového indexu NIKKEI 225.

Súvisiace články

Aktuálne správy