Zarábame prostredníctvom SMS

Pred pár dňami mi prišla zaujímavá textová správa: "Chceš peniaze za príjem sms? Okamžite mi volaj. Ide o čas." Kto by nebol zvedavý....

Každý, kto pošle občas z mobilu nejakú sms, vie, že za to treba zaplatiť. Preto každého vlastníka mobilného telefónu bude prinajmenšom zaujímať, ako sa dá na príjme sms zarobiť. Zaujímalo to aj mňa a tak som sa na problém pozrel bližšie.

O čo vlastne ide?

Celý systém je v zásade veľmi jednoduchý. Ide o cielenú reklamu. Záujemca o registráciu označí v žiadosti oblasti, ktoré ho zaujímajú (zábava, hudba, šport, počítače, cestovanie…) a potom dostane denne vždy iba jednu reklamnú sms. Nezáleží na tom, koľko oblastí záujmu označí, sms príde iba jedna.

Firmy, ktoré majú záujem o inzerciu prostredníctvom sms zaplatia organizátorovi (firma Clubox, s.r.o.) určitú sumu. Rozdiel oproti klasickej reklame v médiách je v tom, že časť peňazí, ktoré inzerent na reklamu vynaložil, sa prerozdelí medzi jej príjemcov.

Systém rozdelenia už nie je až taký jednoduchý a tu môžu nastať prvé pochybnosti. Systém je totiž založený na tom, že čím viac členov pre Clubox získate, tým je vaša odmena za prijaté sms vyššia. Nejde však o klasický multilevel marketing, ktorý niekedy vzbudzuje nedôveru. Systém odmeňovania je postavený trocha ináč, takže sa niekomu môže páčiť a niekomu nie.

Navliekame korálky.
Pri odmeňovaní člena Cluboxu sa postupuje nasledovne: Odmenu tvorí 10% podiel na odmene za prijaté sms 5-tich členov registrovaných pred ním.
Člen Cluboxu nevie, kto sú títo piati členovia. Nepozná ich a pravdepodobne ich nikdy nestretol. Sú to členovia ktorí boli v časovom poradí zaregistrovaní pred ním. V žiadosti o registráciu sa vyplňuje nielen dátum, ale aj presný čas registrácie a počítač potom podľa tohto času zoradí členov.
Ak nový člen Cluboxu zaregistruje ďalších, jeho odmena sa zvýši o 20%-ný podiel z každej prijatej sms, ním zaregistrovaného člena.
Tu treba podotknúť, že sa vôbec nejedná o veľké sumy. Odmena za jednu prijatú sms, môže činiť cca. 0,50-1,20 Sk, čiže ak člen Cluboxu zaregistruje 5 členov tak bohatý určite nebude.

„Biznis“ program

Do biznis programu sa člen Cluboxu dostane zaregistrovaním 10 členov. Tu už môžu byť odmeny o dosť vyššie.

Obsahom sms budú okrem iného aj zľavy na tovar, ktorý inzerent ponúka(spotrebný tovar, automobily, zájazdy…) Ak sa niektorý z piatich členov nad vami rozhodne zľavu využiť a kúpi si ponúkaný tovar, prináleží vám 10% z tejto zľavy, ak tak urobí niekto z vami zaregistrovaných členov tak je to 20%.

Pre znázornenie uvediem príklad: Inzerentom je cestovná kancelária, ktorá pošle niektorému z 5 členov pred vami ponuku na zájazd so zľavou 10 000 Sk. Ak sa tento člen rozhodne zľavu využiť prináleží vám 10% čiže 1000 Sk. Ak by takúto ponuku využil niekto z vami registrovaných členov bude to 20% čiže 2000 Sk.
To je už celkom zaujímavý peniaz za to, že vlastne nič nerobíte.

Je otázne ako to bude fungovať v skutočnosti a aká je pravdepodobnosť, že tieto zľavy budú členovia využívať. Ešte raz pripomínam, že 5 členov nad vami ani nepoznáte, takže neviete do akej sociálnej skupiny patria. Otázny je tiež záujem firiem o takýto spôsob inzercie a to aké zľavy na aké tovary budú ponúkať.

Registrácia

Členom Cluboxu sa stávate, ak vypíšete Žiadosť o registráciu. Je dosť rozsiahla, pozostáva z osobných údajov a oblastí, z ktorých chcete dostávať reklamné sms. Po vyplnení vám neostane žiadna kópia, čo nepovažujem za veľmi šťastné riešenie. Do žiadosti sa taktiež píše rodné číslo a číslo účtu, kvôli posielaniu odmien. Rodné číslo je údajne nevyhnutnosť, kvôli evidencii vyplatených odmien. Registračný poplatok nie je žiadny, takže som ochotný uveriť, že firma sa bude snažiť zarobiť peniaze skutočne na reklame a nie na svojich členoch. Súčasťou žiadosti je verejný prísľub, kde je stanovený spôsob odmeňovania, zaručená ochrana osobných údajov a sľub, že sms bude skutočne iba jedna denne. Cez víkendy reklamnú sms nedostanete.

Počet členov sa nebude rozširovať donekonečna, mala by sa iba naplniť databáza 300 000 ľudí. Potom sa databáza vyhodnotí, ak nebude vyhovujúca pre inzerentov, bude sa dopĺňať ďalej. Samotný proces zasielania sms sa začne až po naplnení databázy.

Odmeny sa posielajú na účet vždy mesačne, avšak až po prekročení sumy 20 Sk. Ak je suma za mesiac menšia, prevedie sa do nasledujúceho mesiaca.

Záverom

Na Slovensku je to vcelku ojedinelá možnosť ako zarobiť peniaze. Firma Clubox začala svoje aktivity v ČR asi pred mesiacom, teraz prichádza na Slovensko, v pláne má aj expanziu do Poľska a Maďarska.

+ registrácia je zadarmo, neprídete o žiadne peniaze
+ iba jedna reklamná sms denne (ak dodržia verejný prísľub)
+ reklama iba z oblastí, ktoré sú v žiadosti vyznačené
+ bezprácny zdroj menších príjmov (ak to bude fungovať)

– nutnosť vyplnenia rodného čísla a osobných údajov (možné zneužitie údajov)
– zaradenie do databázy (údaje by sa mohli predať, pre niektoré spoločnosti by mali veľkú cenu a vy by ste dostávali trocha viac reklamy ako doteraz)

Aký je váš názor? Máte už nejaké negatívne alebo pozitívne skúsenosti? Boli by ste ochotní nechať sa zaregistrovať?

Súvisiace články

Aktuálne správy