Kde sa zastaví prepad ropy?

Ropa Brent už niekoľko posledných mesiacov vykazovala únavu zo svojho prudkého rastu, keď od konca roka 2010 posilnila o 40%. Práve prelomenie úrovne $90 v novembri 2010 naštartovalo prudký rast ceny ropy, ktorá počas apríla neúspešne atakovala psychologickú úroveň $130. Iba o vyše dva mesiace neskôr ropa opäť atakuje úroveň $100 a zdá sa, že je len otázkou času, kedy opäť poklesne k testu kľúčovej úrovne $90.

Obama potopil ropu

S tým, ako rástla cena ropy v USA, rástla aj kritika Obamovej administratívy kvôli zvyšujúcim sa životným nákladom, najmä pohonným hmotám. S tým, ako sa blížia americké voľby, začína byť výraznou snahou Obamovej vlády znížiť vysoké ceny pohonných hmôt. Okrem burzovej regulácie siahol americký prezident aj k väčšiemu tromfu – predaju strategických rezerv.

Práve po zverejnení, že krajiny EIA budú predávať zo svojich zásob až 60 mil. barelov ropy, sa spustil silný výpredaj kontraktov futures, keďže tento počin indikuje pretrvávajúci nadbytok ropy na trhu. Skutočne pri tom, ako svetová ekonomika postupne stráca dynamiku, dopyt po rope bude klesať a jej cena by mala klesať s ním.

Sú to teda tieto faktory, ktoré budú tlačiť cenu ropy nižšie: koniec QE a tým pádom menej voľnej likvidity na špekuláciu, nižší ekonomický rast, vysoká ropná produkcia (snaha Saudskej Arábie o zvýšenie produkcie) a rozpustenie ropných rezerv. Obama tak má veľkú šancu vo svojom odhodlaní znížiť cenu ropy uspieť.

Technický obraz

Veľmi jasne a veľmi negatívne vyzerá technický obraz na rope. V prvom rade vidíme vytvorenie sa vrcholu na zelenej trendovej línií, ktorá indikuje vrchnú úroveň klesajúceho kanála. Navyše vytvorenie formácie hlavy-a-ramien potvrdzuje, že sme na rope skutočne dosiahli vrchol. Prelomenie úrovne krku v okolí $108 naznačuje, že hrozí ďalší silný pokles a to až k silnej suportnej úrovni $90. Práve úroveň $90 bola silnou rezistenciou a teraz môže byť silným suportom.

90 dolárov je tak úroveň, kam by sa mohla ropa Brent už veľmi skoro prepadnúť.

Ropa Brent

Autor: Ronald Ižip | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy