PSS chce v roku 2003 spoločenstvám vlastníkov bytov poskytnúť 200 mil. Sk

Aj keď v roku 2002 Prvá stavebná sporiteľňa (PSS), a.s. poskytla svojim klientom - spoločenstvám vlastníkov bytov (SVB) na podporu bývania iba 50 miliónov Sk, v tomto roku chce úverový produkt zdynamizovať a sumu zvýšiť štvornásobne

Bratislava 6. mája (TASR) – Aj keď v roku 2002 Prvá stavebná sporiteľňa (PSS), a.s. poskytla svojim klientom – spoločenstvám vlastníkov bytov (SVB) na podporu bývania iba 50 miliónov Sk, v tomto roku chce úverový produkt zdynamizovať a sumu zvýšiť štvornásobne.

V minulosti rozbehnutiu ponuky úverov pre spoločenstvá vlastníkov bytov ako právnických osôb bránila legislatíva. Zákon o stavebnom sporení totiž pôvodne tieto subjekty vyňal zo štruktúry klientov, ktoré mohli čerpať úver v stavebnej sporiteľni. Až úpravou tejto právnej normy v roku 1999 môžu aj SVB požiadať o úver, ak splnia všetky podmienky na jeho poskytnutie (bonita klienta, zabezpečenie úveru). Vzhľadom na to, že PSS a Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) majú uzatvorenú záručnú zmluvu, môže klient – SVB ručiť vlastným majetkom, alebo, a to býva častejší variant záruky, bankovou garanciou, pričom žiadateľ úveru SVB zaplatí SZRB z úverovej sumy iba nepatrné percento (1 %). V štruktúre klientov PSS však dominujú fyzické osoby vrátane klientov, ktorí úverové prostriedky PSS investovali aj do plynofikácie.

Predstavitelia PSS podotkli, že kým podpora PSS v oblasti nájomného bývania sa jej neujala, úverový produkt pre SVB – PO sa osvedčil a PSS čaká v tomto smere medzi ľuďmi ešte osveta. Ako môže byť záujem o financovanie nájomného bývania stavebnou sporiteľňou, keď stanovené nájomné v tomto type bytu v Košiciach bolo mesačne 3 000 Sk, opýtal sa šéf PSS Ján Burger.

K ultimu marca 2003 PSS evidovala viac ako 51 500 nových zmlúv s objemom cieľovým súm 11,4 miliardy Sk. Spravovala 984 510 zmlúv a vklady klientov presiahli 28 miliárd Sk. Počet sporiteľov sa vyšplhal na 894 000. V roku 2003 PSS schválila úvery a medziúvery v objeme 1 miliardy Sk, čo zvýšilo celkovú sumu zdrojov týchto produktov poskytnutých od roku 1994 na 50,42 miliardy Sk. Počas mesiaca PSS poskytne v priemere 3 000 úverov.

V roku 2003 podiel PSS na trhu novouzatvorených zmlúv bol 82,9 %, respektíve podiel z celkového stavu zmlúv 75,8 %.

„PSS nevidí dva ďalšie subjekty VÚB Wüstenrot a ČSOB Stavebnú sporiteľňu ako konkurenciu, sú to naši partneri na trhu,“ konštatoval J. Burger.

Súvisiace články

Aktuálne správy